ZVANIČNO: Nadležni u Sarajevu zatražili da se skloništa učine funkcionalnim

Vijesti

Resorno kantonalno ministarstvo u Sarajevu zatražilo je od stanara u stambenim zgradama da učine funkcionalnim zajedničke dijelove zgrada, a koji se mogu koristiti kao sklonište. Zatražena je reakcija i Civilne zaštite.

Ovu informaciju potvrdio je Enver Hadžiahmetović, kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša.“Dao sam svim upraviteljima stambenih jedinica zadatak da u saradnji sa Civilnom zaštitom skloništa stave u funkciju, jer imamo informaciju da mnoga ne služe svojoj svrsi”, izjavio je.

Ministarstvo je još zatražilo od upravitelja da obavijeste stanare o prethodnom zahtjevu. Hadžiahmetović je zatražio i reakciju Civilne zaštite.

“Kao Kantonalni štab Civilne zaštite dali smo obavezu svim općinskim štabovima civilne zaštite da nam dostave stanje u ovoj oblasti, jer su sva skloništa u nadležnosti lokalnih zajednica”, kazao je.

Obrazložio je šta je razlog za ovu odluku.

“Naravno da su posljednja dešavanja u svijetu jedan od razloga da se o ovom povede veća briga, ali bez toga je obaveza građana, upravitelja i Civilne zaštite da svako u svom domenu brinu o zajedničkim prostorijama”, ukazao je on.

Nekadašnji spas Javna skloništa u Sarajevu većinom pretvorena u magacine, ostala čekaju na sanaciju

Većina skloništa na području Kantona Sarajevo izgrađena su prije posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Mnoga su još u devastiranom stanju, a neka su prenamijenjena.

Podijeli članak: