Živjeti i raditi u Njemačkoj:”Nije lako odvesti obitelj u nepoznato, ali sve je bolje nego gledati ljigave nacerene njuške političara”

Vijesti

Učim njemački, teško je bez njega ovdje, ali  posla ima. Na svakom koraku, kao što je nekada bilo i u Hrvatskoj..

Emocionalan i pomalo težak bio je odlazak Samira S. iz Hrvatske. Ali, kako kaže Samir u ovom svom komentaru o prva tri tjedna u Njemačkoj, u Facebook grupi ‘Živjeti i raditi u Njemačkoj‘, borba za obitelj se nastavlja.

‘Pomalo tužan, jer je nakon svega moralo ovako. A opet sretan jer nazirem ovdje bolju budućnost za svoju djecu. Možda ukratko da sumiram svoja 3 tjedna u Njemačkoj.

Uspio sam sa slabim znanjem njemačkog jezika prijaviti se sa obitelji na adresu, upisati djecu u školu, srediti stan, kupiti pomalo i namještaja u njega, predati papire za dječji doplatak, potpisati ugovor za struju i plin na svoje ime, žena se zaposlila, otvorila račun u banci. Imamo zdravstveno osiguranje. Naravno, moji susjedi su fantastični i puno su nam pomogli, fizički, psihički- hvala!

Ali, nije bilo lako odlučiti se na ovaj korak, odvesti cijelu obitelj u nepoznato. U drugu kulturu, drugi mentalitet, gdje se govori nepoznat jezik. Ipak, sve je bolje nego živjeti u agoniji, gledati ljigave nacerene njuške hrvatskih političara svih boja, stvarnih ubojica hrvatskog naroda i hrvatske države. (…) Ali neka, borba za obitelj se nastavlja, samo sada u boljim uvjetima.

Učim njemački, teško je bez njega ovdje, a posla ima. Na svakom koraku, kao što je nekada bilo i u Hrvatskoj.. Nije i neće biti lako, ali sve je bolje nego unaprijed biti osuđen na propast.’
13.07.2015.

Podijeli članak: