ŽESTOK PRITISAK NA SRBIJU, NATO ZEMLJA NAM PRETI SANKCIJAMA: Treba im staviti do znanja

Vijesti

Ministar spoljnih poslova Litvanije, Gabrielius Landsbergis govori da se svim zemljama koje pomažu Rusiji u zaobilaženju sankcija, uključujući i Srbiju, treba staviti do znanja da se iste sankcije mogu primeniti i na njih. Moramo biti vrlo ozbiljni u tome. U pitanju je naš kredibilitet, kaže Landsbergis.

Šef diplomatije Litvanije  dolazeći na sastanak Saveta EU je poručio da se ulazi u “novu fazu sankcija”, uz ocenu da EU do sada nikada nije nametnula ovoliki obim restriktivnih mera. On je pozvao i na formiranje posebne institucije koja bi se isključiovo bavila nadzorom i sprovođenjem evropskih sankcija.

“Kada je značajno sankcionisana zemlja članica Saveta bezbednosti EU, a ja smatram da bi trebalo da bude još više sankcionisana, moramo da nadgledamo sprovođenje procesa mnogo ozbiljnije nego u ranijim slučajevima “ govori Landsbergis.

On je u ime Litvanije podržao pristupne procese Moldavije i Gruzije, ali i napomenu da “Ukrajina zaslužuje poseban put u EU” zbog rata u zemlji.

Gabrielius Landsbergis je upozorio da ima dosta sličnosti između putinizma i nacizma, uz ocenu da je u pitanju ideologija i sistem koji ima svog lidera,pratioce i simbol, i pozvao na sistematski pristup EU “putinizmu”.

Podijeli članak: