ŽELJKO MITROVIĆ USVOJIO BEBU, UBACIĆE JE U RIJALITI: Otkrili smo PRAVU ISTINU koja stoji iza ove informacije!!!

Vijesti

Do početka rijaliti šoua “Zadruga” je ostalo još samo nekoliko dana, a televizija na kojoj će se ovaj rijaliti emitovati ne bira sredstva da se izreklamira i “navuče” što veći broj gledalaca. Informacija koja se posljednjih dana pojavila u medijima jeste ta da su se ljudi koji rade na ovom projektu navodno dosjetili da urade nešto totalno nesvakidašnje – da u “Zadrugu” ubace majmuna i bebu iz Doma za nezbrinutu djecu!””

“Željko i Milica Mitrović prije su nekoliko dana usvojili bebu iz Doma za nezbrinutu djecu i ta beba će biti dio rijalitija sve do punoljetstva!!! Učesnici će morati da brinu o bebi koja će imati najbolje uslove boravka u šouu i biće zaštićena od kamera i dešavanja iako će svi znati da je tu. Ovo će biti svakako pogodak vijeka, a ne znam da vam kažem da li je u pitanju dječak ili djevojčica”  tako je napisao  izvor jednog beogradskog lista.

Kako za sada  saznaje Espreso iz izvora bliskog produkciji “Zadruge”, riječ je o dobro osmišljenom propagandnom triku, kojem je cilj samo da se po svaku cijenu u medije plasira šokantan sadržaj i predstojeći rijaliti napravi temom broj jedan u javnosti.

” Naravno da neće biti nikakve bebe. Naravno da Željko Mitrović nije usvojio bebu. Sve je smišljeno da bi se digla frka u javnosti. “Beba” će biti unijeta pred kamerama, i biće stavljena u kolijevku, ukućani će zaista sve vrijeme brinuti o njoj, ali “bebu” nikad neće snimiti kamera. To je zato što beba ne postoji, umjesto nje će biti ubačena lutka, a ukućani će imati zadatak da se ponašaju prema njoj kao da je pravo dijete.To je cijela priča”  kazao  nam je izvor iz produkcije.

A šta na to kažu iz Doma za nezbrinutu djecu u Zvečanskoj?

Direktor ove ustanove Zoran Milačić kaže da je vjerovatno u pitanju “novinarska patka” i to iz više razloga…

“Ne znam da je sličan postupak pokrenut, pa nije isključeno da je u pitanju marketinška priča. Ne znam o čemu bi drugo moglo biti riječ jer postupak usvajanja traje, ne može neko da dobije dete odmah danas, na osnovu današnjeg zahtjeva.”

Čovjeku koji je na čelu ove ustanove postavili smo veoma logično pitanje – da li je ovako nešto zakonski moguće?

“Zakonski, da se uđe u rijaliti sa djetetom koje je u zaštiti – to je nemoguće.”

Ali, ukoliko neki bračni par usvoji dijete, on samim tim stiče sva prava kao i svaki roditelj, i da sa njime radi ono što bi radio sa svojim djetetom…

Ako vi sada odobrite da vaše dijete učestvuje u nekom rijalitiju, ono će učestvovati – to je samo vaša odgovornost. Dijete koje bude usvojeno stiče sva prava kao dijete koje je rođeno u porodici, i to s onim trenutkom kada bude usvojeno.

A u čijoj nadležnosti je usvajanje dece, i kroz koje peripetije bi neka porodica, na primer Mitrovići, morali da prođu da bi usvojili dijete?

” Ono što se tiče usvojenja i cijele procedure vezane oko toga u nadležnosti je Centra za socijalni rad. Sam Dom za nezbrinutu djecu ne daje mališane na usvajanje, mi ne učestvujemo u tom postupku. Mi samo brinemo o zaštiti djece dokle god su u okviru ustanova i dok Centar za socijalni rad ne odredi neki drugi vid zaštite za dijete.”

“Mi u samom Domu nemamo informaciju da će neko dijete biti usvojeno. U tom procesu postoji i faza koja podrazumijeva adaptaciju para, a to je takođe proces koji traje. Potrebno je da dođe do približavanja djeteta porodici, njegovih navika, itd. To ne može da se uradi za jedan dan. Inače, taj postupak usvojenja prema Zakonu o upravnom postupku gdje se gleda opšta podobnost, traje negdje oko tri mjeseca, a poslije toga se u odnosu na to gleda koja djeca mogu otići na usvojenje. Postoji listing i baza podataka u ministarstvu i na osnovu toga se Centar i ministarstvo određuje kom paru će ići.” 

Da vijest da će beba biti u rijalitiju nije tačna može se naslutiti iz samo jednog detalja – beba.

“Prvo, pominje se ustanova koja prema Zakonu o socijalnoj zaštiti u kojoj ne mogu biti djeca mlađa od tri godine starosti!

” Dakle, u Domu za nezbrinutu djecu ne mogu biti bebe! Samo jedan način na koji se beba može naći ovdje je taj kratkotrajni smještaj, gdje se dijete premiješta iz Prihvatilišta, da se dijete akutno zbrine, dok Centar hitno ne utvrdi koje su dalje mjere zaštite.

Znači, zbog razvojnih potreba djeteta, donijeto kroz zadnji zakon o socijalnoj zaštiti je donijet član koji kaže da djeca do tri godine starosti ne mogu boraviti u ustanovi, i da mogu ići samo u hraniteljstvo, zbog njihovih razvojnih potreba… Zato je jedini način da dijete bude kod nas i to iz Prihvatilišta, i to pod uslovom da se nešto hitno desi – da bude nađeno na ulici ili da bude žrtva teškog zlostavljanja pa se hitno izdvoji iz porodice…

Kako se iz riječi našeg sagovornika i može zaključiti, šanse za to da Mitrovići usvoje malu bebu iz Doma za nezbrinutu djecu su minimalne, jer i one bebe koje ovdje završe odatle brzo i odu.

Pitanja o tome da li je porodica Mitrović zaista predala zahtjev za usvajanje djeteta čija je namjena da djetinjstvo provede u rijalitiju, postavili smo i Centru za socijalni rad. Ipak, do objavljivanja ovog teksta od Centra nismo dobili odgovor…

Svakako ovo je jedna od informacija o kojoj će se pričati, bez obzira na to što ona diskredituje ustanove, nadležne organe, sudstvo, ali i cjelokupno društvo.

Ako ništa drugo, rejting još neemitovanog rijalitija skočio je zbog “patke”.
(Espreso.rs)

Podijeli članak: