Zelenskij dobio ovacije na obraćanju britanskom parlamentu: Borit ćemo se u šumama, na poljima, na plažama. Nikada se nećemo predati!

Vijesti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskji obratio se putem videolinka zastupnicima u britanskom parlamentu.   Prije samog obraćanja je dobio ovacije svih prisutnih.

“Obraćam vam se kao građanin, kao predsjedniku velike zemlje sa snom”, rekao je u uvodu Zelenskij.

Zastupnicima parlamenta kazao je da im se “obraća kao građanima, kao predsjednik velike zemlje, sa snom”.

Uporedio je borbu Ukrajine protiv Rusije s britanskim ratnim naporima protiv nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

” Niste htjeli izgubiti zemlju kada su vam je nacisti htjeli uzeti. Morali ste se boriti za Britaniju” dodao je Zelenski.

Kaže da su njegovi ljudi pokazali herojski napor protiv ruskih snaga – “granatiranje nas nije slomilo”.

Poručio je da će se boriti do kraja.

Nastavit ćemo se boriti za našu zemlju bez obzira na cijenu. Borit ćemo se u šumama, poljima, na obalama i na ulicama. Ukrajina neće odustati i nećemo izgubiti ” rekao je Zelenski.

Britanski zastupnici su ustali i aplaudirali Zelenskom te su rekli da stoje uz narod Ukrajine i osuđuju rusku invaziju.

“Mir, pravda i suverenitet Ukrajine moraju prevladati” kazao je Ian Blackford. Sir Keir Starmer je istakao da su svi dirnuti hrabrošću, odlučnošću i vodstvom predsjednika Zelenskog.

” Pokazao je svoju snagu, a mi njemu i ukrajinskom narodu moramo pokazati našu podršku. Slava Ukrajini “ kazao je Starmer, prenosi Index.hr.

 

Podijeli članak: