Zelenski poručio: Predstojeća bitka može odlučiti tok rata!

Vijesti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je kazao da Ukrajina nije voljna odustati od teritorije u istočnom dijelu zemlje kako bi prekinula rat s Rusijom, dodavši da će predstojeća bitka za Donbas utjecati na tok čitavog rata.

Zelenski je kazao u intervjuu za CNN da njegova zemlja nema garanciju da Rusija neće ponovo pokušati da zauzme Kijev ako bude u stanju da zauzme Donbas.

“Zato nam je veoma važno da im ne dozvolimo, da stoje na svom terenu, jer ova bitka… može utjecati na tok čitavog rata“, kazao je Zelenski.

“Zato što ne vjerujem ruskoj vojsci i ruskom rukovodstvu. Zato razumijemo da to što smo se mi borili protiv njih i to što bježali iz Kijeva i Černihiva i iz tog pravca ne znači da ako budu u stanju da osvoje Donbas, da neće ići dalje prema Kijevu“, dodao je on.

Na pitanje da li će Ukrajina pobjediti u ratu Zelenski je kazao “da, naravno”. Istakao je da svijet treba biti spreman na mogućnost da Putin upotrijebi taktičko nuklearno oružje jer ne cijeni živote Ukrajinaca.

Zelenski je rekao i da želi da Biden dođe u Ukrajinu. Američki predsjednik je prošle sedmice sugerisao da želi otići, iako je rekao da su američki zvaničnici još uvijek “u razgovorima” o tome da li će posjetiti Ukrajinu.

On je postao emotivan govoreći o smrti koju je rat izazvao u Ukrajini, rekavši da je “za njega velika bol” vidjeti izgubljene živote. Zelenskog, koji je izgubio porodicu u Holokaustu, upitali su šta misli o tome da političari širom svijeta kažu “nikad više” na Međunarodni dan sjećanja na holokaust, s obzirom na ono što se dešava u njegovoj zemlji.

“Ne vjerujem u svijet”, rekao je.

Ne vjerujemo riječima. Nakon eskalacije Rusije, ne vjerujemo našim susjedima. Ne vjerujemo u sve ovo. Jedino vjerovanje je vjera u sebe, u naš narod, vjera u naše oružane snage i uvjerenje da će nas zemlje podržati ne samo riječima već i djelima. I to je to. Nikad više. Zaista, svi pričaju o ovome, a ipak, kao što vidite, nemaju svi petlje”, dodao je.

 

Podijeli članak: