Zbog rata u Ukrajini: Dvije evropske zemlje bi uskoro mogle postati članice NATO-a!

Vijesti

Finska i Švedska bi se uskoro mogle pridružiti NATO-u što bi bio potez koji bi vjerovatno razbjesnio Moskvu i za koje zapadni zvaničnici kažu da bi dodatno naglasili rusku stratešku grešku u invaziji Ukrajine.

Zvaničnici NATO-a su istakli za CNN da su razgovori o pridruživanju Švedske i Finske bloku postali izuzetno ozbiljni od početka ruske invazije.

Visoki zvaničnici američkog State Departmenta kazali su da se to pitanje pojavilo na ovosedmičnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a, kojem su prisustvovali i ministri vanjskih poslova Švedske i Finske.

Zvaničnici su na to još dodali da diskusije naglašavaju u kojoj mjeri je invazija ruskog predsjednika Vladimira Putina poslužila samo da se oživi i ujedini NATO savez, što je upravo suprotno od Putinovih ciljeva prije početka rata. Ruski predsjednik je zatražio da NATO prestane da se širi na istok i da prima nove članice, optužujući blok da ugrožava rusku sigurnost. Umjesto toga, NATO je povećao svoju podršku Ukrajini i sprema se da primi nove članice.

Podijeli članak: