ZALIHA GORIVA SVE MANJE: U Njemačkoj počinje racionirana prodaja benzina i lož ulja

Vijesti

Gorivo postaje sve oskudnije: Shell je počeo racionirati naftne derivate kao što su benzin, dizel i lož ulje u Njemačkoj. Za to je kriv rat u Ukrajini. Hoće li gorivo uskoro biti dostupno samo uz kupon za obroke?

A čini se da je nestašica benzina, dizela i ostalih naftnih derivata sve veća. Shell je sada najavio da će ograničiti prodaju u Njemačkoj. Uzrok: Od utorka nizozemski naftni div više ne kupuje naftu na ruskom tržištu. To stavlja tvrtku pod veliki pritisak, budući da oko šest posto otkupa nafte dobiva iz Rusije.

Shellova akcija utječe samo na spot tržište
Trebamo li sada očekivati ​​da će benzinske postaje uskoro ostati bez goriva? Čini se da se još nije stiglo tako daleko: mjere koje poduzima globalna korporacija trenutno utječu samo na takozvano “spot tržište”. To znači: Prekid prodaje ne utječe na isporuke partnerima s fiksnim ugovorima o opskrbi.

Međutim, ako veliki kupac želi kupiti Shellove naftne derivate “na licu mjesta”, mogao bi biti uhvaćen. Budući da kupci benzinskih postaja tvrtke uglavnom imaju dugoročne ugovore o opskrbi, opskrba benzinom i dizelom u Njemačkoj nije ugrožena zabranom prodaje. Naravno, Shell radije opskrbljuje vlastitu mrežu benzinskih postaja.

Racionalne benzinske postaje na austrijsko-mađarskoj granici

Pokreću se sve poluge “kako bi se što bolje stabilizirali opskrbni lanci”, ali je teško predvidjeti kako će se situacija razvijati, rekao je Shell. Uska grla na benzinskim postajama još nisu prijavljena.
Samo u pograničnim područjima bilo je nedostataka u opskrbi zbog povećanog tankerskog turizma. Primjerice, neke su mađarske benzinske postaje normirale gorivo nakon što je veliki broj austrijskih vozača iskoristio razliku u cijeni.

 

Podijeli članak: