Vijesti
0

Zakazane vježbe: Na Drini policija!!

Pripadnici Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije i Specijalne jedinice policije MUP-a Republike Srpske izvode zajedničku protivterorističku vježbu u slučaju zauzimanja Hidroelektrane “Bajina Bašta” kod Višegrada, oktobar 2013. Kako je najavljeno ranije za metar biti će podignut nivo rijeke Drine, biće korištena manevarska municija, a građani za sada nemaju razloga da se plaše – ukratko je saopšteno […]

Podijeli članak:
Zakazane vježbe: Na Drini policija!!

Pripadnici Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije i Specijalne jedinice policije MUP-a Republike Srpske izvode zajedničku protivterorističku vježbu u slučaju zauzimanja Hidroelektrane “Bajina Bašta” kod Višegrada, oktobar 2013.

Kako je najavljeno ranije za metar biti će podignut nivo rijeke Drine, biće korištena manevarska municija, a građani za sada nemaju razloga da se plaše – ukratko je saopšteno u povodu priprema za antiterorističku vježbu Republike Srpske (RS) i Srbije koja će biti održana 28. avgusta, javlja Radio Slobodna Evropa.
Neke male neprijatnosti bi mogle zadesiti kupače, ali i one koji su namjeravali u Srbiju ili Bosnu i Hercegovinu ući preko graničnog prijelaza Šepak, jer će upravo na tom dijelu, tačnije na teritoriji opštine Loznica, policijske snage jedne države i jednog entiteta pokazati svoje umijeće u obračunu s terorizmom.

“Isuviše naivno saopštenje, sve asocira na nimalo naivnu namjeru da se organi BiH, koji su u sklopu Udarne grupe za borbu protiv terorizma zaduženi za koordinisanje aktivnosti,potpuno  isključeni iz ove priče” – tako to vidi Goran Kovačević, profesor na sarajevskom Fakultetu za kriminalistiku.

Pod antiterorističkim akcijama se danas može podvući bilo šta, pa ne čudi što vježba, govoru Kovačević, predstavlja “jednu vrstu nacionalističke predizborne poruke, jer se poduzimaju potezi za koje treba saglasnost državnih institucija”.

Međutim,ono što je zanimljivo je  kako to da se vježba održava na teritoriji Srbije, navodno, dozvola bosanskohercegovačkih organa nije potrebna. Ali, ko će dopustiti izlazak naoružanja, sofisticirane policijske opreme, a prema nekim informacijama čak i helikoptera, iz BiH i njihov let i aktivnosti u neposrednoj blizini državne granice sa Bosnom i Hercegovinom?

Za sada na to veoma zanimljivo pitanje odgovora nema, jer svi šute, od Granične policije, do Ministarstva sigurnosti BiH. Ne oglašavaju se ćak ni političari.

Zato se srbijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova oglasilo, te navelo kako je “policija RS dobrodošla na teritoriju Srbije, te da će Srbija dozvoliti dolazak njezinih pripadnika kako bi se održala zajednička vježba”.

Ministar Unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ne smatra kako ovom vježbom degradira institucije Bosne i Hercegovine.

POPULARNO NA FACEBOOK-u:  ŠOK: Sin naše poznate pevačice stradao u saobraćajnoj nesreći !

“Svako ko pokušava izazvati bilo kakve nesuglasice u povodu planirane vježbe i želi govoriti o tome na negativan način, mogu slobodno reći, nema dobre namjere”, kazao  je Stefanović.

Da će se vježba održati saopšteno je netom nakon paljenja zastave Srbije koje su počinila dva neidentifikovana maskirana i naoružana lica.

“Uz pucanje iz vatrenog oružja i pjevanje pjesama izrazitog nacionalnog i islamskog, vjerskog naboja”, piše u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Srbije koje je uručilo i protestnu notu ambasadoru BiH u toj zemlji.

Za ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača opasnost od terorizma u Bosni i Hercegovini je realna, baš kao i potreba da sarađuje sa srbijanskim kolegama.

“Naša dva ministarstva svakako moraju zajedno da sarađuju po tom pitanju i tu saradnju unapređujemo tako da se naše jedinice upoznaju i da zajednički mogu da odgovore ugrožavanju pograničnih dijelova ili u BiH ili Srbiji”, govori Lukač.

Baš ovakav odnos, kako vjeruje kriminalist Goran Kovačević, daje utisak kako na braniku stoji policija RS, baš kao da Granične policije, Ministarstva sigurnosti BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, ili Agencije za istrage i zaštitu, koja raspolaže antiterorističkim timom, nema.

Postojanje paralelnih odnosa je jedno, a zabadanje prsta u oko državi drugo.

“Niko nije spreman na sukob, ali političari itekako rade na izazivanju sukoba. Vježba sa policijom druge države gdje se postavlja znak jednakosti između srpskog naroda u RS i Srbiji je problematična sa aspekta nacionalističkih tenzija pred izbore”, ocjenjuje Goran Kovačević.

Zarad mira u kući, bolje bi bilo ne održati ovakvu vježbu, kaže naš sagovornik, jer “se možemo institucionalno boriti protiv terorizma i mogle su sve naše agencije otići na tu vježbu a to bi bio pravi potez”.

 

DnevniAvaz

Podijeli članak:

Napisano od moderator2

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!