Vučić: Moramo brinuti o komšijama! Hrane i Lekova ima za 6 meseci. Posle toga moramo…

Vijesti

“Zemlje Otvorenog Balkana moramo da snabdjevamo, neću da kažem s kim sam razgovarao, ali bilo bi smiješno da ostavimo Crnu Goru ili Bosnu i Hercegovinu, “  kazao je Vučić.

“Govorili su da pričam svašta kada sam rekao da će izbaciti Rusiju iz Vijeća sigurnosti, a već su ih izbacili iz MMF-a i Svjetske banke. Vidjet ćete tek šta slijedi,”  rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom večerašnjeg intervjua za RTV Pink. Većim dijelom on je govorio o ratu u Ukrajini i posljedicama po svijet i region, ističući da nakon početka rata više ništa nije isto.

Najteži sukob

“Ovo je najteži sukob od Drugog svjetskog rata na teritoriji Evrope. Ne pričam o nama, nego o Evropi i svijetu. Rekao sam Siniši Malom i Ani Brnabić: ‘Pronađite način za jednokratnu pomoć prosvjetarima od 10.000 dinara ili 100 eura”. Oni su rekli da možemo sad, ali su mi rekli i da pogledam šta nam se dešava svaki dan, koliko ćemo morati da kupimo nafte, prehrambenih proizvoda … Pitanje je da li ćemo imati para ako ovo potraje 6 meseci ili 3 godine “ rekao je.

Aktuelnu globalnu krizu je nazvao tektonskim promjenama u kojima se Kina najbolje snašla.

“Ne možete da izračunate kakve će biti posljedice ovog sukoba. Kad EU kaže svojim građanima da spuste grijanje za 1-2 stepena ili da u džemperima idu po svojim sobama” kazao je Vučić.

Brinuti o komšijama

On je istakao da je proteklih dana razgovarao i sa kolegama i ministrima iz regiona, te da Srbija “za lijekove i hranu ne smije nikada da ucjenjuje nekoga”, te da “mora da brine o komšijama”.

” Zemlje Otvorenog Balkana moramo da snabdjevamo, neću da kažem s kim sam razgovarao, ali bilo bi smiješno da ostavimo Crnu Goru ili Bosnu i Hercegovinu. Naši prijatelji iz Albanije su potpuno zavisni od uvoza. Ljudima iz Sjeverne Makedonije takođe treba dodatno. U Prištinu su proteklih dana koliko su mogli, vukli brašno iz Srbije. Svi pored nas i koji su sa nama moraju da imaju to. Za lijekove i hranu ne smijete nikada nikoga da ucjenjujete, morate da brinete o komšijama ” kazao je predsjednik Srbije.

Komentirao je i kritike Srbiji zbog nastavka avio – saobraćaja prema Rusiji. – Imaćemo jedan let dnevno, da ne može niko da nam kaže da zarađujemo. Hoćete tada da budete zadovoljni svi? – kazao je.

Podijeli članak: