Vučić: Ako Putin napravi ono što mislim da hoće, slijedi katastrofa!

Vijesti

Vučić je rekao da je neko morao donijeti odluku u vezi s osudom ruske agresije na Ukrajinu, a da ne “ošteti građane Srbije”

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je gostovao je u emisiji Fokus na televiziji B92, gdje je govorio o aktuelnim temama. Poručio je da bi volio kazati kako će se smiriti situacija u Ukrajini, ali da takvo što za sada nije izgledno, prenosi N1.

“Za nas je važno analizirati događanja. Došlo je do strašnih poremećaja koji će djelovati i na Srbiju. Joe Biden je zabranio uvoz nafte. Na američkom tržištu je 3.4 posto ruske nafte. Očekujemo sutra odluku EU”, kazao je Vučić.

Vučić je još naveo da je neko morao donijeti odluku u vezi s osudom ruske agresije na Ukrajinu, a da ne “ošteti građane Srbije”.

“Nikada nisam ukrao ništa, nemam nijedan račun u inozemstvu i sa mnom se ne može razgovarati na takav način. Ja imam i svoj lični dignitet, pogledajte koliko sam ja razgovarao sa svjetskim dužnosnicima, a koliko drugi. Ne znam za što se opozicija zalaže, osim da je Vučić kriv. Neko je morao donijeti odluku da ne ošteti građane Srbije. Mi moramo poštovati integritet drugih zemalja. Da nismo osudili upad u Ukrajinu, mi nikada više ne bismo imali pravo potegnuti taj argument”, dodao je. Dotaknuo se situacije na Kosovu, a govorio je i o najavljenim izborima u Srbiji.

“Ne znam ni šta će biti s izborima, a kamoli s tablicama. Mi sve vrijeme razgovaramo, ali ni za koga ne postoji ništa osim sukoba Rusije i Ukrajine, točnije Rusije i Zapada. Mi se interesiramo za izbore i gledamo da sve prođe na miran način, ali kako će i što biti ni sam ne znam”, kazao je Vučić.

Istaknuo je da je važno da sad Srbija sačuva mir i stabilnost. “To nam je sada važnije od svega, borit ćemo se i vjerujem da ćemo moći osigurati izlazak na izbore”, kazao je.

Dodao je da je od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona tražio da “kaže da niko neće ući u EU prije Srbije”.

“On je uvijek fer i iako nemamo uvijek isto gledište, želi nas saslušati. Naša situacija je danas jako teška i svi drugi pišu samo da je Vučić mali Putin da bi okrenuli Zapad protiv Srbije”, zaključio je srpski predsjednik te dodao:

“Bit će velika borba u ovakvim uslovima. Čekam da vidim Putinov odgovor. Čekam da vidim što će reći Evropska unija. Mislim da neće odjednom sve ukinuti, mislim da će smanjiti potrošnju energenata iz ruskog izvoza. Ako Rusija napravi ono što mislim da hoće, bit će čekanja na automobile, što uvodi cijeli svijet u užasnu ekonomsku katastrofu i pitanje je kako će se svijet izvući iz toga. A da ne govorimo o mogućnosti širenja sukoba”, zaključio je Vučić.

Podijeli članak: