Više nećemo moći da koristimo Facebook bez lične karte!

Vijesti

Većina nas se svakodnevno pa čak i nekoliko puta dnevno prijavljuje na društvene mreže, od Facebooka, preko Twittera do Instagrama.

Medjutim uskoro bi nam za to moglo trebati više toga od pukog upisivanja samo korisničkog imena i šifre. Naime, Evropska komisija za sada predlaže da se za ulazak na društvene mreže ubuduće koriste nacionalne lične karte, koje se koriste u većini članica Evropske unije, osim Danske i Velike Britanije.

Ideju je prezentirao potpredsjednik odbora za jedinstveno digitalno tržište pri Evropskoj komisiji Andrus Ansip, a iz dokumenata koji su procurili iz tog tijela Evropske unije očito je da se želi potaknuti veća upotreba lične karte u tom području.

“Online platforme trebale bi koristiti podatke koje priznaju nacionalna državna tijela, poput ličnih karata, bankovnih kartica ili sličnih dokumenata. Situacija u kojoj svaka osoba može imati više korisničkih imena i šifri nije samo nespretna, već može postati i sigurnosni rizik” – stoji u dokumentima Evropske komisije koji nose datum 25. maja ove godine.

Ansip je inače iz Estonije, koja se može pohvaliti visoko razvijenim sistemom izdavanja ličnih karata.

Glavni razlog zbog kojeg se traži uvođenje ličnih karata u online svijet je sprječavanje sve češćih lažnih recenzija na internetskim stranicama koje dovode korisnike u zabludu.

“Recenzije na internetu raznih usluga i dobara pomažu kupcima, no one moraju biti tačne i oslobođenje manipulacija i pristranosti” piše u dokumentima, prenosi Index.hr.

Prijedlog odbora nije dobro prošao kod većine građana EU, koji strahuju da će se time ograničiti i sloboda govora na internetu.

Veoma je sličan prijedlog dao je 2011. godine američki predsjednik Barack Obama, rekavši da bi se trebale uvesti posebne lične karte za korisnike interneta.

DnevniAvaz

Podijeli članak: