Vijesti
0

VEOMA POTRESNO SVJEDOČENJE NIŠKIH LJEKARA: Čovjek sjedio pored mrtve supruge, nadao se da je…

“Kada smo stigli svi preživjeli putnici osim jednog sklonili su se dalje od prevrnutog autobusa. Samo jedan čovjek sjedio je kraj slupanog vozila. Tek kad smo prišli shvatili smo da sjedi pored mrtve supruge čije je tijelo bilo ispod autobusa. Još se nadao da je živa, bio je to jako potresan prizor “ ovim riječima stravičnu […]

Podijeli članak:
VEOMA POTRESNO SVJEDOČENJE NIŠKIH LJEKARA: Čovjek sjedio pored mrtve supruge, nadao se da je…

“Kada smo stigli svi preživjeli putnici osim jednog sklonili su se dalje od prevrnutog autobusa. Samo jedan čovjek sjedio je kraj slupanog vozila. Tek kad smo prišli shvatili smo da sjedi pored mrtve supruge čije je tijelo bilo ispod autobusa. Još se nadao da je živa, bio je to jako potresan prizor “ ovim riječima stravičnu saobraćajnu nezgodu koja se dogodila na autoputu Beograd – Niš kod Aleksinca opisuje doktorica koja je bila n terenu Jadranka Trifunov, inače zamjenica načelnika smjene niške Hitne pomoći.

Direktor niške Hitne pomoći Slavoljub Živadinović govori  da je ova ustanova tokom spasilačke akcije pokazala da je zaista dorasla svakom izazovu koji nameću masovne nesreće.
“Poziv od policije niška Hitna pomoć dobila je u utorak ujutro u 3.23 sata , a već u 3.50 prva ekipa bila je na mjestu gdje je autobus sa slovačkim i češkim turistima skliznuo s puta.

Doktorica Trifunov me je obavijestila o nesreći čim je primila poziv a ja sam po pravilima procedure, odmah pozvao šefa kabineta ministra zdravlja.

Na mjesto udesa upućene su četiri ekipe, ali želim da istaknem, da zahvaljujući dobroj organizaciji, Nišlije kojima je bila potrebna hitna medicinska pomoć nisu osjetile odsustvo naših ljudi koji su zbrinjavali povrijeđene turiste”  govori  Živadinović.

Jedan od doktora Saša Ignjatijević je prvi ušao u autobus i to preko šibera na krovu kako bi provjerio da li su putnici u njemu živi.

POPULARNO NA FACEBOOK-u:  TUGA DO NEBA: Majka Fatima Aldina Zukića čekala s kafom... .

“Odmah sam vidio četvoro mrtvih, troje su bili isprepleteni… Produžio sam dalje i vidio ženu koja je bila još živa ali je autobus priklještio. Uz pomoć vatrogasaca smo je izvukli, ona je bila najteže povrijeđena i odmah je prebačena u bolnicu”  govori  Ignjatijević.

Vukašin Ivković bio je najmlađi član ekipe jer u Hitnoj pomoći radi samo dvije godine.

“Kao čovjeku bilo mi je teško zbog onog što smo tamo vidjeli, a kao zdravstvenom radniku bila mi je dužnost da potisnem osjećaje i da zbrinjavam ljude koji su od mene očekivali pomoć”  govori ovaj mladi ali hrabri medicinski tehničar.

Akcijom je koordinirao doktor Dušan Gostović.

“Pratili smo vozila satelitskom navigacijom, u svakom trenutku smo znali gdje su, otvorena je još jedna radio veza radi komunikacije oko zbrinjavanja povrijeđenih . Prva pomoć im je pružena kod nas u Hitnoj pomoći dok su se stvorili uslovi da Klinički centar primi toliki broj pacijenata “ rekao je Gostović.

U ovoj brzoj akciji spasavanja učestvovali su i doktorke Biljana Radisavljević, Vera Paunović, medicinski tehničar Goran Veličković zvani “Maler” jer ga kako tvrdi, nijedna ovakva nesreća nije mimoišla na dežurstvu, vozači Ivica Roso i Dejan Masoničić, te šef tehnike Dejan Filipović i još desetak njihovih kolega.
(Telegraf.rs)

Podijeli članak:

Napisano od moderator2

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!