VAŽNO UPOZORENJE: Ovu fotografiju ni u ludilu ne smijete staviti na Facebook!!

Zabava

Več je odavno naširoko  poznata činjenica koja je postala pravilo: nikada ne postavljajte vašu adresu na društvene mreže.  Međutim danas postoji i novo pravilo – a to je da nikako ne smijete da postavite ni fotografiju vaše avionske karte i pasoša na internet.

Razlog je toga  dvodimenzionalni QR barkod koji se nalazi na vašoj avionskoj karti i koji se vjerovali ili ne može iskoristiti za mnoge razne prevare.  Steve Hoo s internet stranice iflyflat.com.au želio je da vidi koliko tačno informacija može da sakupi o osobi koristeći detalje s avionske karte – a rezultati su zaista zastrašujući.

Nakon što se ulogovao na aviokompaniju putem aviokarte koju je pronašao na društvenoj mreži, lako je dobio pristup nalogu osobe na osnovu podataka sa karte. Ovo znači da je imao pristup:

– Putnikovim ličnim podacima, uključujući ime – Turi putovanja putnika – gdje će putovati i kada 

– Broju sjedišta – Detaljima leta 

– Ukupnim troškovima putne karte  – Datumu kada je karta kupljena 

– Zadnje četiri cifre bankovne kartice kojom je kupljena karta 

Šta ako volite da se hvalite time da idete na odmor i želite da postavite samo dio fotografije putne karte?

I tada je odgovor – ne.

Hoo je i to provjerio. Pronašao je fotografiju djelića karte na društvenoj mreži na kojoj se i dalje video dio barkoda. Ne samo da je on na osnovu toga mogao da dobije informacije o tom putniku, već postoje i kompjuteri i drugi uređaji koji lako mogu da pročitaju detaljne informacije.

DnevniAvaz

 

Podijeli članak: