Vatra guta historijsku građevinu: Srušio se toranj crkve Notre Dame u Parizu! FOTO

Vijesti

Sa vrha poznate katedrale u Parizu se vidi jako gust dim, vatra je zahvatila dva zvonika, izjavili su svjedoci. Na društvenim internetskim snimcima mogu se vidjeti plamenovi i gusti crni dim kako izlaze iz ove srednjovjekovne bogomolje gotskog stila.

 

“Užasan požar traje u katedrali Notre Dame u Parizu”to je objavila  gradonačelnica Anne Hidalgo na Twitteru. Još nije jasno šta je izazvalo požar, lokalni mediji navode kako policija slučaj tretira kao nesreću… Katedrala Notre Dame je poznata širom svijeta po veličini, jedinstvenosti i značaju za arhitekturu.

 

Zgrada, koja datira još iz 12. stoljeća i poznata je po navodeću u klasičnom književnom djelu Viktora Hugoa „Zvonar crkve Notre Dame“, svake godine privuče milione turista svake godine, prenosi Al Jazeera Balkans…

Trenutno su u toku bili radovi na renoviranju, a bronzane statue su bile izmještene prošle sedmice zbog radova. Francuski mediji se pozivaju na izjave pripadnika pariške vatrogasne brigade koji su naveli kako je požar „moguće povezan“ sa renoviranjem.

Podijeli članak: