Uživo! 13. dan invazije: U Ukrajini više od 150.000 ruskih vojnika, ubijena 4 mališana. Pokušavaju da…

Vijesti

7:54 Svjetska banka odobrila je hitno finansiranje od 723 miliona dolara kako bi pomogla vladi Ukrajine da isplati plate u javnom sektoru, socijalnu pomoć i penzije, prenosi BBC. Banka je takodjer saopćila da paket uključuje sredstva iz Velike Britanije, Holandije, Švedske, Japana, Danske, Latvije, Litvanije i Islanda.

Svjetska banka također je navela da radi na oslobađanju dodatnih tri milijarde dolara (2,3 milijarde funti) za Ukrajinu i njene susjedne zemlje u narednim mjesecima.

7:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za ABC  upozorio je SAD da Vladimir Putin neće stati na Ukrajini te da će ugroziti demokraciju i u drugim zemljama, pa i u Americi.

“Mi smo mjesto u Europi, slobodno mjesto, zona slobode. Kada se krše pravna ograničenja i slobode onda nas morate zaštititi, jer mi ćemo biti prvi, ali vi ćete biti drugi”, rekao je Zelenski.

7:10 Nastavlja se bombardovanje ukrajinskih gradova, u Sumiju su navodno ubijena djeca.

Zvanična potvrda još uvijek nije stigla. Ruski avioni izvršili zračni udar pogodivši stambene četvrti grada.

“Imamo mrtvih i povrijeđenih. Hitne službe rade da ih spase. Među žrtvama ima djece. Kakav rat i kakva pravila općenito mogu biti kada ruska vojska ubija, razara i granatira civile? Ubijaju djecu”,  rekao je regionalni načelnik vojne uprave Dmitro Žvitski na Facebooku.

7:00 Rusija je u Ukrajinu poslala gotovo sve trupe okupljene posljednjih mjeseci na granici između dviju zemalja, procijenio je sinoć Pentagon, koji je poslao 500 dodatnih vojnika u Europu radi jačanja sigurnosti NATO-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je do sada rasporedio u Ukrajini gotovo cjelokupan kontingent od više od 150.000 vojnika, rekao je visoki američki obrambeni dužnosnik.
Danas je 13. dan ruske invazije na Ukrajinu. Nastavlja se bombardovanje ukrajinskih gradova, u Sumiju su navodno ubijena djeca, zvanična potvrda još uvijek nije stigla, javlja Hina.

Rusija je zaprijetila Zapadu ogromnim cijenama plina. Embargo na rusku naftu imao bi katastrofalne posljedice po svjetsko tržište i mogao bi cijenu barela dovesti do 300 eura, upozorila je Moskva. Moguće je zatvaranje Sjevernog toka 1. Rusija je objavila prekid vatre u osam gradova, no Ukrajina još nije odgovorila.

Zapadni obavještajni dužnosnici očekuju da će Rusija povećati tempo i snagu napada na ključna središta, uključujući glavni grad Kijev.

Podijeli članak: