UPUCAO LOPOVA, A TRUNUĆE U ZATVORU DUŽE NEGO ON: Da li je dozvoljeno braniti se od provalnika?

Nekategorisano

Još jedan sudski slučaj koji nameće pitanje da li smemo i kako da se branimo kada nam provalnik upadne u kuću!
Reč je o događaju iz decembra prošle godine koji se dogodio u Pančevu, kada je stariji čovek pištoljem ranio mlađeg, koji mu je kroz prozor upao u kuću. Suđenje je i dalje u toku pred Osnovnim sudom u Pančevu. Naime, 12. decembra 2014. Milko Laketić (1932) je u svojoj kući upucao Damira Kovačevića (1989). Njima se sudi za tri krivična dela.

Peticiju za oslobađanje Saška Bogevskog potpisalo je čak 30.000 građana!

Laketić je optužen za neovlašćeno držanje i korišćenje oružja, kao i za nanošenje teških telesnih povreda, dok se na teret mlađem, Kovačeviću, stavlja krivično delo teška krađa u pokušaju.

S obzirom na težinu krivičnih dela koja im se stavljaju na teret, ukoliko se ona dokažu, Laketiću, koji se branio u svojoj kući biće izrečena višestruko veća kazna.

“Prvookrivljenom se ovim optužnim predlogom stavlja na teret izvršenje krivičnog dela neovlašćena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, ali i izvršenje krivičnog dela teške telesne povrede. Drugookrivljenom se na teret stavlja izvršenje krivičnog dela teška krađa u pokušaju” kazala  je Dragana Zlokolica, portparol Osnovnog suda u Pančevu.
Ocenu događaja tog decembarskog dana, oko pola 7 po podne, daće sudovi kroz presude.

– Drugookrivljeni je po ovom optužnom predlogu osnovano sumnjiv da je tog dana i u to vreme razvalio dvokrilni drveni prozor na kući prvookrivljenog, da je kroz načinjen otvor ušao u zamračenu sobu, gde se nalazio prvookrivljeni, koji je u tom trenutku spavao, a ujedno bio i pod dejstvom lekova –  opisuje događaj iz decembra Dragana Zlokolica.

Kako objašnjava, prvookrivljeni u situaciji buđenja iz sna, nastalog dejstvom lekova za smirenje i pritisak, i usled prepasti, izazvane upadom drugookrivljenog, uzeo pištolj, marke „crvena zastava“, za koji nije imao dozvolu za držanje, a koji se nalazio na krevetu pored njega, ispalio jedan projektil u pravcu drugookrivljenog i u predelu vrata mu naneo tešku telesnu povredu, opasnu po život.
Osnovni sud u Pančevu već je održao jedan glavni pretres u ovom interesantnom sudskom predmetu. Tu su saslušani optuženi.

“Naredni glavni pretres u ovom predmetu, pred Osnovnim sudom u Pančevu, zakazan je za 16. oktobar. Na tom pretresu je predloženo saslušanje veštaka Branislava Đurđeva, neuropsihijatra,” govori Dragana Zlokolica. Prvookrivljeni, Laketić, još u decembru, odmah posle događaja, bio je i u pritvoru. Istragu protiv njega je tada vodilo Više javno tužilaštvo, i to za delo ubistva u pokušaju.

– Dok se postupak vodio pred Višim sudom, pritvor je prvookrivljenom bio određen, računao se od trenutka lišenja slobode. Branilac okrivljenog je na to rešenje uložio žalbu, tako da je Vanraspravno krivično veće Višeg suda, odlučujući po žalbi, taj pritvor ukinulo – objasnila je Dragana Zlokolica.

 

(Izvor:rtvpancevo.rs)

Podijeli članak: