UPOZORENJE RTL-u NA SADRŽAJ “Hitno tražimo da se Big Brother preseli u kasni noćni termin!”

Vijesti

Prva sezona RTL-ova reality showa Big Brothera, sada, s ponovnim povratkom na male ekrane nakon četiri godine pauze, doima se kao doba nevinosti. Bilo je svega, ali ne i seksa.

Ja sam tolerantan, ništa ljudsko nije mi strano, ali nema takve strasti ni na prvi ni na drugi pogled da te odvede odmah u krevet. I to još pred kamerama. Ovo je puka, primitivna potreba za eksponiranjem i ništa više. Koji je smisao, zašto itko smatra da bi mi to trebai i  morali gledati?

Riječ pravobraniteljice
Ali, nije, naravno, samo seks bitan. Show ispran od ikakvog smislenog sadržaja, s mladim ljudima koje su televizijski stratezi po nekoj uvrnutoj logici izveli na svjetlo dana s ciljem da se nadmeću u disciplini tko će biti žešći, šokantniji i bezvezniji bezveznjak i zaraditi 100.000 eura, izazvao je oštru reakciju i pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić.

Smatrajući da sadržaji emisije nisu primjereni djeci, odnosno da sadrže prizore za koje je vjerojatno da bi mogli narušiti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika, zatražila je da se emisija prikazuje iza 22 sata. Podsjetila je da su i u prijašnjim sezonama emitiranja preporučili da se takvi sadržaji ne bi trebali prikazivati prije 22 sata, kao što se ne bi smjeli ni reprizirati tijekom dana, a njihove najave trebale bi biti bez prizora koji mogu štetno djelovati na djecu.

Takve emisije, upozorila je pravobraniteljica, jako zagorčavaju život roditeljima.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić

Od roditelja se očekuje da prate i usmjeravaju navike djece i u gledanju TV programa i utječu na njihovu medijsku pismenost. No, ako se sadržaji poput Big Brothera prikazuju tijekom dana, kada su djeca često sama kod kuće, roditeljima je znatno otežano da odgajaju svoju djecu i utječu na izbor programa “izjavila je ona i pozvala na akciju Vijeće za elektroničke medije koje samostalno donosi odluku o štetnosti sadržaja i o konkretnim mjerama i sankcijama.

Roditelji strepe za svoju  djecu
Vijeće je, pak, promptno reagiralo i na sjednici u srijedu odlučilo je od nakladnika RTL Hrvatska zatražiti žurno očitovanje o spornom sadržaju te će nakon toga odlučiti o konkretnim mjerama i izvijestiti javnost. Na RTL-u, pak, zasad nemaju službenog komentara, do njih još nije stigao zahtjev za očitovanjem.

Lilić se također slaže s pravobraniteljicom; smatra da bi RTL Big Brother trebao emitirati iza 22 sata i uz ograničenja. Iako mu je, kao dugogodišnjem televizijskom uredniku i kreatoru programa, začudno zašto RTL-ovci sami sebi podrivaju seriju “Horvatovi” u koju su uložili mnogo novca.

Gdje je tu zabava?
– Taj Big Brother je jad i bijeda. I po izboru sudionika i po koncepciji je ispod razine gledljivosti. Servirati takvu emisiju u zemlji koja je 40 godina bila dio svijeta i imala sve serije koje su nešto vrijedile vani je teško shvatljivo. Emisije bi trebale služiti nekoj svrsi – biti zabavne, zanimljive, natjecateljske, što god, ovo nije ništa od toga, samo gola ispraznost koja vrijeđa gledatelje i poručuje im da su glupi. Nisu Hrvati tako glupi. Bez obzira na to što je uvodni show i ulazak prvih kandidata u Big Brother kuću gledalo oko 600 tisuća gledatelja u Hrvatskoj i što su prošli petak bili najgledanija emisija tog dana na svim nacionalnim televizijama.

Kad prođe prvi val znatiželje, odustat će od gledanja, kao što su ga već bojkotirali, u posljednjoj sezoni u finalu je radikalno pao interes za Big Brother. Tako će biti i sada, ako ne i brže – zaključio je na kraju  Lilić.

Podijeli članak: