UNIFORME ZA SVE OSNOVCE: Ministarstvo priprema novine u školama

Vijesti

Od sledećeg septembra đaci svih škola u Srbiji mogli bi da idu u šlolu u uniformama. Prema za sada poslednjim informacijama Ministarstvo obrazovanja je naložilo da se anketiraju svi nastavnici, đaci i njihovi roditelji u vezi sa tom idejom.

Do sada provedena istraživanja pokazala su da su uniforme smanjile vršnjačko nasilje

“Nadamo se da smo blizu realizacije te ideje koju ćemo sprovesti u saradnji sa nastavničkim i roditeljskim kolektivima. Razmišljamo o dva modela: da li da uniforma bude u vlasništvu porodice ili da pripada školama i iznajmljuje se deci kao knjige. ..U drugom slučaju deca bi bila obavezna da vrate školsku odeću u junu”  govori za “Blic” Dragana Milovanović, savetnik ministra obrazovanja.
Još uvek nije poznato, kako kaže, da li će uniformu u početku nositi svi osnovci ili samo učenici od prvog do četvrtog razreda.

“Nastojaćemo da osmislimo rešenje koje će omogućiti da uniforma bude jeftinija od odeće koju roditelji kupuju deci za školu… Jedno od mogućih rešenja je da se naprave socijalna preduzeća u kojima bi radile teško zapošljive osobe i šile uniformu za osnovce. Ideju bismo morali da sprovedemo u saradnji sa Ministarstvom za rad i zapošljavanje. Dovoljno je da deca imaju po dve zimske i letnje majice sa amblemom škole “ govori  Milovanović.

Veoma interesantno je da će rel imati i đački parlament,,, jer će, kako dodaje Milovanović, deca odlučivati koju boju uniforme će nositi. Cilj jedinstvene odeće u školskim klupama je, kako tvrdi, krajnje human.

“Svi ćemo se tako upristojiti – i deca i roditelji. Učenici će imati veće osećanje pripadnosti kako školi tako i drugovima. Istraživanja iz Velike Britanije pokazala su da su uniforme smanjile vršnjačko nasilje. Iako se socijalne razlike ne mogu izbeći, pod jedinstvenom odećom ćemo lakše otkriti da smo suštinski svi isti ” govori  Milovanović.

Dokaz da je uniforma pun pogodak je Osnovna škola “Nikola Tesla” u beogradskoj Vinči gde 300 učenika drugog razreda nosi odeću jedinstvene boje i dezena.

“Devojčice nose ljubičaste haljine, dok dečaci imaju plave sakoičiće sa amblemom škole. To je pilot-projekat koji smo prošle godine započeli u saradnji sa opštinom Grocka pa samo učenici 11 odeljenja drugog razreda imaju uniformu. Odeća je koštala 1.000 dinara, a sve je finansirala opština”  dodaje Dragoljub Gačić, direktor ove škole, i još govori da će projekat trajati do kraja školske godine.

Pošto u OŠ “Nikola Tesla” samo učenici drugog razreda imaju tu privilegiju da nose uniformu ostala deca su se osetila zapostavljeno.

” Prvaci me zaustavljaju na hodniku i pitaju: “Direktore, a kada ćemo mi imati uniformu.” I većina roditelja su zadovoljna odećom” govori direktor Gačić.

Blic

Podijeli članak: