TUŽNA SUDBINA:Kada Zmajevi igraju protiv Kipra, u BiH ginu rudari

Vijesti

Reprezentacija BiH je prvu utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj odigrala u Zenici 9. septembra prošle godine protiv Kipra kada je iznenađujuće poražena rezultatom 2:1.

Utakmica na Bilinom polju je odigrana u sjeni rudarske nesreće u jami Raspotočje u kojoj je četiri dana ranije, tačnije 5. septembra, poginulo pet rudara.

Nesreća u Raspotočju

Strahovitu nesreću u kojoj su rudari stradali je  izazvao gorski udar na dubini od 800 metara.Tada su u jami ostala zatrpana 34 rudara, od kojih je 29 spašeno.
Gorski udar nisu preživjeli Fahir Halač, Mehemed Dizdarević, Hajrudin Bradarac, Fejzo Isaković i Mehmedalija Halilović.

Od tog nesretnog događaja i utakmice sa Kiprom u Zenici prošlo je malo više od godinu dana, ali se scenario ponovio. Naime, na dan kada reprezentacija BiH igra svoju posljednju utakmicu kvalifikacija na Kipru, našu zemlju potresla je još jedna rudarska nesreća.U trećoj smjeni jame Begići-Bištrani Rudnika mrkog uglja Kakanj, poginuli su Muhamed Sarač, Nermin Mušija, Mijo Stojičić i Sejad Gađun. U ovoj nesreći izazvanoj odronom kamenja dva rudara su povrijeđena.

Kako je kasnije potvrđeno, do nesreće je došlo zbog “zarušavanja materijala iz krovine”.
Nesreća u Kaknju

Nesreća se dogodila na oko 105 metara dubine od površine zemlje,  u jami u tom trenutku nalazilo 28 rudara.

Tako se sudbina ponovo poigrala sa ovom nesretnom zemljom.
Slučajnost i saznanje da su se teške rudarske nesreće u BiH desile u vrijeme odigravanja utakmica sa Kiprom unose, u najmanju ruku, nelagodu kod čovjeka. Za nadati se da o rudarskim tragedijama u BiH više nećemo pričati, te da će takve teme zamijeniti pobjede naših sportista.

fokus

Podijeli članak: