Tuga! Ukrajinske izbjeglice stižu u Poljsku: “Žene su plakale i molile…”

Vijesti

Dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju, uglavnom su prelazile žene i djeca, nakon što je Ukrajina ograničila prolaz muškarcima između 18 i 60 godina.

Lokalni mediji u Poljskoj kazali su da su neki čekali 16-18 sati da pređu u Medyku na jugu Poljske na niskim temperaturama. Granične vlasti saopćile su da je u četvrtak u Poljsku iz Ukrajine ušlo 29.000 ljudi, iako je nejasno koliko su ratne izbjeglice, a ne stranci koji su se vraćali kućama.

Zamjenik poljskog ministra unutarnjih poslova Pawel Szefernaker je naglasio da ukrajinski vozači autobusa ne mogu voziti preko granice jer su muškarci u dobi za regrutiranje zadržani u Ukrajini. Michal Mielniczuk, glasnogovornik južne poljske regije Podkarpackie kazao je da se ljudima koji pristižu nudi privremeni smještaj.

“Ogromna većina nastavlja put drugim mjestima diljem Poljske nakon što je dobila topli obrok”, kazao je za novinsku agenciju PAP.

Na granici sa sjevernom Rumunjskom, žene su plakale dok su se opraštale od muških voljenih, krećući prijeći u Sighetu Marmatiei, rekao je Reutersov svjedok. Stvorili su se dugi redovi dok su automobili čekali da se ukrcaju na trajekt preko rijeke Dunav za Isacceu, grad između Moldavije i Crnog mora, pokazuju lokalni mediji u Rumunjskoj.

Slovačke vlasti pozvale su ljude da daruju krv i uspostave bolnice s 5.380 kreveta namijenjenih vojsci ili NATO-u.

Diljem srednje Europe, na istočnom krilu NATO-a, volonteri su objavljivali poruke na društvenim mrežama kako bi organizirali smještaj i prijevoz za ljude koji dolaze s granica. Aktivisti su postavljali mjesta za distribuciju hrane i toplih napitaka, a veterinari su nudili brigu o kućnim ljubimcima. Bugarska je počela izdavati pasoše svojim građanima u Kijevu kojima su bile potrebne putne isprave i poslala je četiri autobusa u ukrajinski glavni grad da evakuiraju ljude.

Podijeli članak: