Tuga: U Tuzli preminuo Mustafa Pašić, doajen bh. slikarstva

Nekategorisano

Jučer je u Tuzli , u 92 godini života, nakon kraće bolesti nažalost preminuo, jedan od  doajena bosanskohercegovačkog slikarstava, akademski slikar i pedagog Mustafa Pasić.

Slikar i pedagog, entuzijasta i svojom voljom privatni čuvar Bosnjačke tradicije, Mustafa Pasić je stvorio svoje djelo u tisini i po strani, kao vrstu ličnih zapisa i unutrašnjih rekapitulacija, kao dug nekad sebi jednom obećanom ostvarenju. Kao ugledni pedagoški radnik i akademski slikar, pisac stručnog udžbenika “Likovni jezik”i autobiografskog zapisa “Bijeg u budućnost”,  je bio dobitnik mnogobrojnih priznanja za svoj uspješni rad uz org1anizaciju većeg broja samostalnih i kolektivnih izlozbi.

Kao ratno siroče i pored veoma teškog djetinjstva je završio  Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1958. godine. Do posljednih dana života je bio radno veoma aktivan, izradio je zavidan opus umjetničkih slika i tradicionalnih Bosnjačkih umjetničkih rukotvorina..

Mustafa Pasić je bio pasionirani zaljubljenik narodne folkloristike, posebno epske tradicije Bošnjaka. Dobitnik je i oktobarske plakete grada Tuzla, kao i priznanja  SUBNOR-a Tuzla. Objavio je dvije knjige,  priručnik za individualnu i nastavnu praksu “Likovni jezik”, u izdavaštvu Međunarodne galerije portreta u Tuzli 2007. godine i autobiografski zapisi “Bijeg u budućnost”.

Datum dženaze će bit naknadno objavljen, je saopćila porodica.

Slon

Podijeli članak: