Tuga i bol. Otac Sefer: Zašto su ljekari odustali od carskog reza?

Vijesti

U Žepču je prije dva dana na mezarju iznad Željezničke stanice obavljena dženaza 25-godišnjoj Almi Halilović, koja je u srijedu, tokom poroda u

Ogromni tuga i bol

U prisustvu članova porodice, rodbine i prijatelja te brojnih građana Žepča, u mezar su Almu, zajedno s njenom bebom, spustili otac Sefer, muž Amel i daidža Ekrem. Tuga i bol koje su zadesile porodice Mehić i Halilović teško se mogu riječima opisati.

Otac Sefer kaže da je u bolnicu poslao zdravo dijete i, u iščekivanju da mu se vrati i u njegovu kuću unese radost života, “doktori su je vratili na tabutu“. I pored činjenice da je kao uzrok smrti navedena plućna embolija, Almin otac i dalje krivi ljekare, smatrajući da bi ona i unuk danas bili živi da je rađen carski rez, kako su prije poroda i najavili.   S obzirom na to da je nosila dvojke, prije poroda ljekari su zetu rekli da će kćerku poroditi carskim rezom, jer je to bilo sigurnije i za majku i za bebe. Zašto su odustali od toga, ne znam, ali znam da su mi ubili dijete, da su mi ubili moj život – kaže ožalošćeni otac Sefer.

 Druga preživjela beba još se nalazi na Pedijatrijskoj klinici UKCS-a. Dedo Sefer i otac Amel su tokom prekjučerašnjeg dana obilazili bebu, a ljekari su im rekli da je dobro i da još neko vrijeme, iz predostrožnosti, treba biti u bolnici.

Kako nam je kazao Sefer Mehić, smatra da su preživjelu unuku prebacili u Sarajevo samo da bi smanjili pritisak na zeničke ljekare. Porodice Mehić i Halilović čitav slučaj predale su Tužilaštvu ZDK, od kojeg očekuju da istraži sve okolnosti Almine smrti.

75915_Bolnica_Zenica_627

Došli iz Italije

odsjećamo, Alma i Amel su prije 15 dana doputovali iz Italije, gdje je on radio. Ni ne sluteći da bi se moglo desiti ono najgore, planirali su da se Alma porodi u BiH. Budući da je nosila dvojke, vjerovali su da će im uz pomoć roditelja u početku biti lakše podizati bebe.

 Potvrda iz Tužilaštva ZDK

Avazova saznanja o nalazima obdukcije i uzrocima smrti Alme Halilović potvrđena su jučerašnjim saopćenjem Tužilaštva ZDK o preliminarnim nalazima obdukcije. Makroskopski nalaz, koji je utvrđen pregledom organa tokom obdukcije, pokazuje da se, najvjerovatnije, radilo o zatajenju pluća i srca usljed embolije pluća, koja se razvila u toku i nakon poroda.

(Dnevni avaz)

Podijeli članak: