TUGA DO NEBA: Majka Fatima Aldina Zukića čekala s kafom… .

Vijesti

U Rudniku mrkog uglja u Brezi je jučer nažalost poginuo 28-godišnji Aldin Zukić, uposlenik ovog pogona šest godina…

Veliki gubitak Zukić je radio treću smjenu u jami Kamenica, a nesreća se dogodila pred kraj treće smjene, u 4.20 sati, kada ga je zahvatila gumena traka, a potom ga usmrtila… Spasa nažalost nije bilo.  Rudari prve smjene koji su došli na posao nisu ni silazili u jamu, jer su inspektori obavljali uviđaj, dok su pogrebna kola čekala da iznesu tijelo ovog nastradalog mladića.   Reporteri „Dnevnog avaza“ prvi su bili na licu mjesta.

Aldinove kolege, komorati, poredani ispred kapije, tužnog pogleda jedu užinu… Niko ne progovara. Amir Kulaglić, izvršni direktor RMU Breza, je rekao da je ovo velika tragedija i veliki gubitak za rudnik.

” Nažalost, prilikom čišćenja došlo je do uvlačenja radnika u povratnu stanicu na mašini, pri čemu je zadobio fatalne povrede. Ovo je veliki gubitak za preduzeće. Moramo poraditi na sigurnosti kako se ovo ne bi ponavljalo”  – rekao  je Kulaglić.

Kupio kuću

U krug rudnika je stigao  i Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, koji je izjavio i saučešće porodici nastradaloga.

Aldina je majka Fatima Smajlović, i ne sluteći šta se dogodilo, čekala da dođe s posla. Stavila je džezvu na šporet da ga dočeka s kafom. Aldin nije došao…

” Umjesto sina, došla mi je najcrnja vijest da je poginuo. Moj Aldin bio je vrijedan i pametan. Razvedena sam i samohrana majka četvero djece, otac ih je ostavio. Jedini izvor zarade bila je Aldinova plaća. On nam je i kupio ovu kuću gdje svi živimo “ – jedva je jecajući progovorila Smajlović te dodala da je njen sin bio i bolešljiv…

Iz Uprave RMU Breza i Centra za socijalni radsu  posjetili ovu nesretnu porodicu. Obdukcija nastradaloga bit će obavljena danas, a dženaza sutra. Komorati tužni čekali kraj uviđaja Džindić posjetio rudnik Rudnik je jučer posjetio i federalni ministar energije i rudarstva Nermin Džindić.

Rekao  je da je potresen nesrećom… Napomenuo je da se Vlada mora pobrinuti da do ovakvih nesreća više ne dođe te izrazio saučešće porodici.

” Bio sam na licu mjesta s inspektorom, tehničkim direktorom i drugim osobljem rudnika, gdje smo razmijenili osnovne informacije zbog čega je došlo do nesreće… Moramo se pobrinuti da sigurnost rudara podignemo na viši nivo”  govori  Džindić..

Avaz

Podijeli članak: