TUGA DO NEBA: Da sam mu dala samo jednu bočicu, moj sin bi još uvijek bio živ?!!!

Zdravlje

Na dan kad je dječak Landon trebao proslaviti svoj peti rođendan, njegova mama Jillian Johnson – je smogla snage i odlučila podijeliti svoju tragičnu priču… Jillian se jako dugo borila s time bi li podijelila što se dogodilo Landonu, a najviše se bojala onoga što će drugi reći i kako će je osuđivati. Ipak,je odlučila  ignorirati taj strah i podijelila svoju priču u nadi da će pomoći drugim obiteljima spriječiti gubitak koji je ona iskusila…

‘Bili smo spremni.. Ili smo tako mislili…- počela je svoju priču.

Prije Landonovog rođenja, Jillian i njezin suprug su mislili kako su napravili sve što je u njihovoj moći kako bi se pripremili na dolazak bebe. “Prošli smo sve tečajeve, kupili i pročitali sve knjige. Bili smo spremni! Ili smo tako mislili…”, napisala je mama na blogu neprofitne organizacije Fed is Best Foundation. “Svaki tečaj i svaka knjiga bili su usmjereni prema dojenju i koliko je ono važno ako želite zdravo dijete.”

Budući roditelji su se čak  odlučili da će se Landon roditi u bolnici koja potiče dojenje…. Nakon što je Landon rođen hitnim carskim rezom, njegova mama počela ga je dojiti. Unatoč tome što je savjetnica za dojenje kazala kako je beba odlično uhvatila bradavicu i da joj super ide, Jillian je primijetila kako nešto nije u redu.

Nakon što je osoblje bolnice procijenilo sve faktore rizika koji bi mogli biti povezani s njezinom proizvodnjom mlijeka, rekli su Jillian da nastavi dojiti iako je maleni Landon konstantno plakao kad god ga ne bi dojila… Jillian se osjećala kao da neprekidno doji, a kad je pitala zašto mora stalno dojiti, kazali su joj da tako izgleda tzv. ‘učestalo dojenje’ ili dojenje na zahtjev.

‘Vjerovala sam liječnicima i medicinskim sestrama da će mi pomoći’

“Prisjetila sam se da smo o tome govorili na svim tečajevima koje sam prošla u trudnoći te sam iskreno vjerovala sam svojim liječnicima i medicinskim sestrama da će mi pomoći, čak i više jer sam još uvijek bila na lijekovima zbog hitnog carskog i zbog činjenice da sam prvi puta postala mama…. No, bila sam u krivu. Naučila sam da ja moram biti najveći zaštitnik svog djeteta.”

Jillian je Landona dojila preko devet sati tijekom prvih 24 sata njegova života, ali nakon što je bio živ samo 53 sata – izgubio je 9.72 posto svoje porođajne težine…. Dječaka i mamu otpustili su iz bolnice tri dana nakon poroda, a Jillian je nastavila često dojiti iako je očito imala problema s proizvodnjom mlijeka.

‘Da se barem mogu vratiti natrag u vrijeme…’

“I tako smo otišli kući…ne znajući da će Landon nakon manje od 12 sati provedenih kod kuće imati zastoj srca uzrokovan dehidracijom”, napisala je ona. “Jeste li znali da novorođenčad ne bi trebala plakati cijelo vrijeme? Trebali bi jesti i spavati i zaprljati svoje pelene. Nisam imala pojma da je on bio toliko neutješan jer je umirao od gladi – doslovno.”

Kad su došli kući, Landon je zaspao dok ga je Jillian dojila, zatim više nije reagirao, nije imao puls i poplavio je…. Nakon što su ga u bolnici 15 dana održavali na životu, maleni dječak je preminuo. “Najbolji savjet koji sam tada dobila, bio je od jednog liječnika na odjelu intenzivne njege koji mi je rekao: ‘Naravno, majčine grudi su najbolje, ali iza njih slijedi bočica. Na taj način ćete sa sigurnošću znati je li beba pojela dovoljno’. Da se barem mogu vratiti natrag u vrijeme…”

Dehidracija

Dr. Christie del Castillo-Hegyi je objasnila kako je Landon umro od dehidracije iza koje je slijedio zastoj srca uzrokovan oštećenjem mozga:

“Konstantno i nezadovoljno dojenje i neutješan plač dva su znaka gladi novorođenčeta koja može voditi oštećenjima mozga. Ako dijete putem dojenja prima samo djelić onoga što mu je kalorijski potrebno, može doći do ozbiljne gladi i žeđi zbog kojih neutješno plaču i konstantno pokušavaju jesti jer je mlijeko njihov jedini izvor kalorija i tekućine…

Ako majčin kolostrum nije zadovoljio djetetove kalorijske potrebe, ono će sisati satima kako bi pokušali ublažiti svoju glad. Dijete koje učestalo doji može izgubiti više kalorija dojenjem nego što će ih zauzvrat dobiti – što može dovesti do stanja gladovanja i ubrzanog gubitka težine.”

‘Još uvijek se svakodnevno borim s osjećajem krivnje’

Pet godina kasnije, ova se mama i dalje bori s beskrajnom krivnjom i pita se kako bi joj život izgledao sada da mu je samo dala jednu bočicu. “Ljuta sam jer kako sam mogla znati? Kasnije, kada se moja djevojčica Stella rodila, bila je uvijek tiha..

Tada sam ispitivala sve oko sebe što nije u redu s njom. Rekli su da je sve u redu. Da radi ono što treba raditi. Spava i jede. I tada sam shvatila da nije bilo normalno da je novorođenče toliko plakalo, kao Landon. On je plakao od gladi. Ali, ja nisam to znala, a trebala sam znati…. Još uvijek se svakodnevno borim s osjećajem krivnje i time kako sam ga iznevjerila.”

(klokanica.24sata.hr)

Podijeli članak: