TENZIJE BLIZU RUSKE GRANICE SVE VEĆE: Američki ministar odbrane postrojavao NATO trupe u Bugarskoj!

Vijesti

25. februara, dan nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu, bugarski predsednik Rumen Radev je kazao ranije da slanje lokalno obučenih trupa u Ukrajinu nije planirano. Sekretar odbrane Lojd Ostin posetio je Bugarsku kako bi pokazao podršku SAD njenom savezniku u NATO-u i razgovarao o vojnim sposobnostima zemlje usred međunarodne krize zbog rata u Ukrajini.

“Ovo je značajna poseta” kazao je u utorak za nacionalni radio novi bugarski ministar odbrane Dragomir Zakov i nastavio:

“Ova poseta se ne dešava zato što je Bugarska slaba karika u NATO alijansi, naprotiv” Bugarska nastoji da doprinese koliko može i to se ceni” kazao je Zakov.

Zakov i Ostinc su razgovarali o novoj vojnoj jedinici koju Bugarska uspostavlja. Prethodni ministar Janev je u januaru obelodanio da bi grupa od 1.000 vojnika mogla da prođe obuku u NATO bazama u zemlji i da bi mogli da budu pod stranom komandom. Obe strane su se ponovo obavezale da će odluke o odbrani regiona donositi kolektivno, uz poštovanje nacionalnog suvereniteta svih saveznika. Obe strane su potvrdile da rusko kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine predstavlja ozbiljnu pretnju za sve demokratske i suverene nacije i da ostajemo ujedinjeni u podršci ukrajinskom narodu, koji se hrabro bori za odbranu svoje zemlje.

Međutim, 25. februara, dan nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu, predsednik Rumen Radev kazao je da slanje lokalno obučenih trupa u Ukrajinu nije planirano. Radev, bivši general-major, izjavio je u međuvremenu da se, uprkos lošem stanju bugarske vojske, nada da će vazdušni prostor zemlje uskoro biti potpuno pod kontrolom sopstvenih snaga i aviona.

 

Podijeli članak: