TEMPERATURA I BOL U GRLU – BEZAZLENO?OPREZ! Reč je o ozbiljnoj bolesti, od koje možete UMRETI!!!

Zdravlje

Nžalost ovo nije samo gruba šala.

Bolovi u grlu, povišena temperatura, otečeni limfni čvorovi, malaksalost i umor su simptomi koji vam deluju potpuno bezazleno i prolazno, ali sve su samo to ne.  Tu može da bude reč o mononukleozi, poznatoj kao bolest poljupca. Navedeni simptomi javljaju se četiri do šest nedelja nakon izlaganja virusu, a izlečenje može trajati i do tri meseca.

Dosta je čest slučaj da infekcija kod odraslih osoba uopšte nije ni vidljiva, pa su takve osobe i prenosioci. Virusi ostaju u telu do kraja života i u slučaju preležane bolesti, njihova koncentracija nije dovolja da bi mogla ponovo da se aktivira i širi.

Naziv je dobila upravo po načinu prenošenja infekcije a to je poljupcem. Ova zarazna bolest prenosi se najčešće putem pljuvačke a nešto ređe putem krvi. U 90 odsto slučajeva uzrokuje je Epstein Barov virus i najugroženije su osobe od 15-25 godina starosti.

Ponekad ova bolest se ispolji i mnogo kasnije tokom života a da je čovek inficiran još u ranoj mladosti, to se najčeše dešava usled naglog pada imuniteta. Kako je u pitanju kapljična infekcija, bolest mononukleoza se prenosi poljupcem, kašljanjem, kijanjem te korišćenjem zajedničkog pribora za higijenu, četkica, čaša, pribora za jelo i ostalih predmeta.

Da bi se potvrdila dijagnoza bolesti potrebno je uraditi i krvnu sliku, na osnovu koje se prepisuje terapija od strane lekara.

Možete da koristite i neka prirodna sredstva kao lek!

Naprijer beli luk
On je izuzetan imuno-stimulator i višestruko cenjen u tradicionalnoj narodnoj medicini.Podjednako delotvoran kod bakterija,virusa i gljivica.Pojedite svakodnevno 2-3 čena i podićićete vaše odbrambene sposobnosti na viši nivo.

Takođe ga možete konzumirati i u obliku tinkture.

 
Bez jakog imuniteta nema dobre prevencije, zato je pravilna ishrana dosita ključna.

Obavezno izbegavajte: šećer(naročito beli), gazirane sokove, industrijski prerađenu hranu (ima visok sadržaj trans masti), slane grickalice, prženu i masnu hranu;

Jedite što više: svežeg povrća i voća, integralne žitarice i pijte blage biljne čajeve.

SRBIJADANAS

Podijeli članak: