Super ćelija približava se regiji: Očekuju se obilne oluje i poplave u ovim mjestima

Nekategorisano

U sloveniji danima traju poplave, stručnjaci očekuju da će obim padavina doći i do nas. U celoj regiji Balkana očekuju se padavine do 200 litara po kvadratnom metru, što bi prouzrokovalo poplave.

Inače ta količina vode od 200 litara po metru kvadratnom padne za celi mesec.

Dolazak osetno hladnije vazdušne mase iznad vrele podloge u sklopu ciklona i hladnog fronta doveli su do formiranja vrlo moćnih olujnih sistema.

Ovaj superćelijski oblak u nekim momentima imao je rotirajući oblik pri čemu je postojala mogućnost da se formira i tornado do kojeg ipak nije došlo.

Pijavice, poznate i kao virovi ili tornada, su atmosferski vrtlozi manjeg obima i kratkog trajanja koji se formiraju ispod olujnih kumulonimbus oblaka u izuzetno nestabilnoj atmosferi. Mogu se formirati iznad površine vode (vodena pijavica) ili nad kopnom. Mnogi smatraju da je vodena pijavica zapravo manji tornado iznad vode, te kada se prenese s vode na kopno, treba je tretirati kao tornado. Rotacija u vrtlogu pijavica obično ide u ciklonskom pravcu.

Oluja iz Beograda je u Banatu bila u fazi tornadogeneze. U levom delu snimka se uočava intenzivna rotacija, koja teži da se spusti ka zemlji.

Podijeli članak: