STRAH OD RUSIJE POTRESA NEMAČKU! “PRETNJA JE VELIKA” Berlin hitno jača Bundesver, kupuju odbrambeni štit od Izraela!

Vijesti

Nemačka će povećati potrošnju za odbranu na više od dva odsto svoje ekonomske proizvodnje i ubrizgati 100 milijardi evra.

Nemačka bi mogla da kupi raketni odbrambeni sistem od Izraela, tako pišu nemački mediji. Odbrambeni štit za celu teritoriju Nemačke je bila jedna od tema o kojoj su razgovarali prošle nedelje nemački kancelar Olaf Šolc i generalni inspektor Bundesvera Eberhard Corn, objavio je list “Bild am zontag”, preneo je Rojters. Konkretno, govorilo se o mogućoj nabavci izraelskog sistema “Strela tri”, navodi list. Član parlamenta iz redova Šolcovih Socijaldemokrata Andreas Švarc rekao je listu da takav sistem ima smisla.

“Moramo se bolje zaštititi od pretnje iz Rusije. Za ovo nam je brzo potreban protivraketni odbrambeni štit za celu Nemačku “ kazao je on za “Bild am zontag” i dodao da je izraelski sistem “Strela tri” dobro rešenje.

U govoru održanom nekoliko dana nakon početka rata u Ukrajini, Šolc je najavio da će Nemačka povećati potrošnju za odbranu na više od dva odsto svoje ekonomske proizvodnje i ubrizgati 100 milijardi evra. Mari-Agnes Štrak-Cimerman, šefica parlamentarnog odbora za odbranu, rekla je da bi Nemačka trebalo da razmotri različite opcije za odbranu od raketa.

“Izrael proizvodi takav sistem i ima smisla ne samo razmotriti različite scenarije već i potencijalno ga kupiti što je pre moguće” kazala je ona za televiziju Velt.

 

Podijeli članak: