Stejt department izdao UPOZORENJE PRVOG STEPENA vezano za Beograd i Srbiju!!!

Vijesti

Hitno!!

Američki Stejt department je izdao “upozorenje prvog nivoa” za putovanje u Beograd i Srbiju zbog prijavljene epidemije boginja. Institut za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut“ je saopštio u četvrtak da je za tri i po meseca registrovano 1.114 slučajeva malih boginja u Srbiji…Osim toga, iz Batuta ističu da je do sada dvoje pacijenata preminulo zbog komplikacija – tridesetogodišnji mladić u Beogradu i dvogodišnji dečak u Nišu… Najmlađa  je obolela osoba uzrasta jedan i po mesec, a najstarija 60 godina.

Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 141 obolele osobe. Takođe, iz Kliničkog centra Srbije istakli su nedavno da su male boginje (morbile) dijagnostifikovane kod 13 zdravstvenih radnika…

“Većinа obolelih je nevаkcinisаnа ili je nepotpuno vаkcinisаnа protiv morbilа. Među obolelimа imа lekаrа, medicinskih sestаrа, lаborаtorijskih i rendgen tehničаrа i pomoćnog osobljа”, kazano je Beti u KCS. Od oktobra prošle godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije i intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od godinu dana do navršenih 14 godina.

Podijeli članak: