Šta zapravo znači Putinovo stavljanje nuklearnih snaga u stanje pripravnosti? Rusija ima najveće zalihe nuklearnog oružja na..

Vijesti

Sjedinjene Države odgovorile su odmah na naredbu predsjednika Putina o stavljanju ruskih nuklearnih snaga u “posebno” stanje pripravnosti.

“Taj potez olakšava lansiranje oružja”  ali dopisnik BBC-ja za sigurnost Gordon Corera je kazao da je to način da Rusija pošalje upozorenje NATO-u, umjesto da signalizira namjeru da ga upotrijebi. Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield je nazvala taj potez “neprihvatljivim” u intervjuu za CBS News.

“To znači da predsjednik Putin nastavlja eskalirati ovaj rat na način koji je potpuno neprihvatljiv i da moramo nastaviti zaustavljati njegove akcije na najjači mogući način”, kazala je.

Putin je naređenje izdao zbog onoga što Moskva naziva “agresivnim izjavama” zemalja NATO-a.

Ruski čelnik je  već  izdao šifrirano upozorenje da je spreman upotrijebiti najjače oružje kada je započeo invaziju na Ukrajinu. Prošle sedmice je upozorio da će svak ko ga pokuša spriječiti u invaziji na Ukrajinu imati posljedice koje u svojoj historiji nije vidio.

Te su se riječi naširoko tumačile kao signaliziranje prijetnje upotrebom nuklearnog oružja ako mu Zapad stane na put. Sam javni prelaz na status visoke pripravnosti način je za Moskvu da pošalje upozorenje. Prelazak na status dežurstva vjerovatno će olakšati brže lansiranje oružja. Ali to ne znači da postoji trenutna namjera da se oni koriste, piše BBC.

Rusija ima najveće zalihe nuklearnog oružja na svijetu, ali također zna da NATO također ima dovoljno da uništi Rusiju ako se ono iskoristi.

Cilj je vjerovatno pokušati odvratiti podršku NATO-a Ukrajini stvaranjem straha oko toga koliko je daleko spreman ići i stvaranjem nejasnoća o tome kakvu će podršku Ukrajini smatrati neprihvatljivom…

Podijeli članak: