ŠOKANTNO: Djevojčica iz školske klupe na porodiljski stol !!!

Vijesti

Četrnaestogodišnja djevojčica sa područja Tuzlanskog kantona je najmlađa porodilja na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla u 2015. godini.Ona je na porodiljski stol, bukvalno govoreći, stigla iz školske klupe, ali nije jedina koja je u prošloj godini postala majka, a da još uvijek nije stekla punoljetstvo.

Od 3.674 obavljena porođaja u prošloj godini na UKC-u Tuzla, čak 118 porodilja ili 3.2 posto bile su maloljetnice.

O zaista šokantnim statističkim podacima smo razgovarali sa dr. Suadom Tinjić, specijalistom za ginekologiju i akušerstvo u ginekološkoj poliklinici “Korak do života”, koja kaže kako je procenat od 3 ili 4 posto maloljetnih porodilja sam po sebi strašan.

“Godinama imamo izražen problem sa prilično velikim procentom maloljetnih djevojaka koje rađaju neželjenu i neplaniranu djecu.

Takve trudnoće su izuzetno rizične, jer djevojčice ili djevojke, u ginekološkom smislu, nisu još uvijek formirane, a nisu ni psihofizički spremne za majčinstvo. Sretno djetinjstvo je onog djeteta koje se rađa na radost oba roditelja” govori  dr. Tinjić.

Još uvek nije poznat broj mladih koji ima nezaštićene spolne odnose. Međutim, procenat onih koji koriste kontraceptivna sredstva je minoran u poređenju sa mladima iz razvijenih zemalja.

“Prema dosadašnjim statističkim pokazateljima u BiH između dva i pet posto mladih koriste kontraceptivna sredstva, dok je taj broj u razvijenim zemljama oko 85 posto.

Zato imamo izuzetno veliki procenat maloljetnica koje prekidaju trudnoću ili se, ipak, odluče na rađanje” govori  dr. Tinjić.

Nikola Čiča, direktor Prosvjetno-pedagoškog zavoda TK, još napominje kako u školama na ovom području ne postoji predmet seksualnog vaspitanja.

Imali smo neke preliminarne razgovore, ali nikada nije pokrenuta takva inicijativa. Uvođenje novih predmeta je u nadležnosti resornog ministarstva” govori  Čiča.

Međutim, dr. Suada Tinjić smatra kako se planiranje porodice treba izučavati u školama.

“Zaista nam nedostaje dijaloga, kumunikacije, svijesti, pa ako hoćete i kulture o redovnom odlasku na ginekološke preglede.

Mladi se moraju na vrijeme konsultovati, moramo ih naučiti da koriste kontraceptivna sredstva.

Adolescenta trudnoća je visoko rizična, ali se postavlja i pitanje kakva će biti život takvog djeteta i majke koja nije završila školovanje i svoja egzistencijalna pitanja” govori na kraju dr. Tinjić.

 

(Avaz.ba)

Podijeli članak: