Širom Rusije protesti protiv rata u Ukrajini, policija hapsi i tuče demonstrante! Putin naredio da…

Vijesti

Desetine Rusa su privedene u gradovima širom zemlje zbog protesta protiv agresije na Ukrajinu, saopćili su danas nezavisni posmatrači. Samostalni protesti, koji su u suštini jedini legalni oblik javnog protesta u Rusiji, u znak protesta protiv rata su održani od južnog grada Toljatija do dalekoistočnog grada Habarovska, piše Moscow Times.

Policijski nadzorni sajt OVD-Info je izvijestio o skoro 100 privedenih u Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim gradovima Rusije zbog organiziranja samostalnih antiratnih protesta. Istaknuta aktivistica za ljudska prava Marina Litvinovič je pozvala u četvrtak Ruse da prisustvuju “šetnji” protiv rata u 19 sati. Po moskovskom vremenu, uključujući i na Puškinovom trgu u centru Moskve.

Ubrzo nakon toga, vlasti su Litvinovičevu pritvorile ispred njene kuće,tako je javio nezavisni emiter Dozhd. Kasnije je privedeno nekoliko antiratnih demonstranata koji su se okupili u ukrajinskoj ambasadi u Moskvi.

U četvrtom po veličini ruskom gradu Jekaterinburgu, više od 100 ljudi učestvovalo je u antiratnom protestu, prema novinskom sajtu Znak.com. Moskovski tužioci upozorili su da su nedozvoljena okupljanja nezakonita i da će dovesti do “negativnih posljedica”, a federalni Istražni komitet izdao je posebno upozorenje “nedozvoljenim” antiratnim demonstrantima.

Protesti su jedan od mnogih prikaza javnog otpora vojnoj ofanzivi na ruskog prozapadnog susjeda. Ruske ličnosti iz pop kulture, poznate ličnosti, novinari, kulturni ličnosti i naučnici su izrazili protivljenje ratu otkako ga je predsjednik Vladimir Putin najavio u četvrtak ujutro.

Podijeli članak: