Vijesti
0

Širom Rusije protesti protiv rata u Ukrajini, policija hapsi i tuče demonstrante! Putin naredio da…

Desetine Rusa su privedene u gradovima širom zemlje zbog protesta protiv agresije na Ukrajinu, saopćili su danas nezavisni posmatrači. Samostalni protesti, koji su u suštini jedini legalni oblik javnog protesta u Rusiji, u znak protesta protiv rata su održani od južnog grada Toljatija do dalekoistočnog grada Habarovska, piše Moscow Times. Policijski nadzorni sajt OVD-Info je […]

Podijeli članak:
Širom Rusije protesti protiv rata u Ukrajini, policija hapsi i tuče demonstrante! Putin naredio da…

Desetine Rusa su privedene u gradovima širom zemlje zbog protesta protiv agresije na Ukrajinu, saopćili su danas nezavisni posmatrači. Samostalni protesti, koji su u suštini jedini legalni oblik javnog protesta u Rusiji, u znak protesta protiv rata su održani od južnog grada Toljatija do dalekoistočnog grada Habarovska, piše Moscow Times.

Policijski nadzorni sajt OVD-Info je izvijestio o skoro 100 privedenih u Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim gradovima Rusije zbog organiziranja samostalnih antiratnih protesta. Istaknuta aktivistica za ljudska prava Marina Litvinovič je pozvala u četvrtak Ruse da prisustvuju “šetnji” protiv rata u 19 sati. Po moskovskom vremenu, uključujući i na Puškinovom trgu u centru Moskve.

Ubrzo nakon toga, vlasti su Litvinovičevu pritvorile ispred njene kuće,tako je javio nezavisni emiter Dozhd. Kasnije je privedeno nekoliko antiratnih demonstranata koji su se okupili u ukrajinskoj ambasadi u Moskvi.

U četvrtom po veličini ruskom gradu Jekaterinburgu, više od 100 ljudi učestvovalo je u antiratnom protestu, prema novinskom sajtu Znak.com. Moskovski tužioci upozorili su da su nedozvoljena okupljanja nezakonita i da će dovesti do “negativnih posljedica”, a federalni Istražni komitet izdao je posebno upozorenje “nedozvoljenim” antiratnim demonstrantima.

POPULARNO NA FACEBOOK-u:  SILOVAO SVOJU BESPOMOĆNU I BOLESNU MAJKU: Monstruozan zločin u Strumici!!

Protesti su jedan od mnogih prikaza javnog otpora vojnoj ofanzivi na ruskog prozapadnog susjeda. Ruske ličnosti iz pop kulture, poznate ličnosti, novinari, kulturni ličnosti i naučnici su izrazili protivljenje ratu otkako ga je predsjednik Vladimir Putin najavio u četvrtak ujutro.

Podijeli članak:

Napisano od moderator1

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!