SAM PREŽIVIO SREBRENIČKU GOLGOTU:Ramiz Nukić za više od 10 godina pronašao 200 tijela Srebreničana

Vijesti

Federalna televizija u centralnom dnevniku,je povodom Dana šehida, objavila priču o Ramizu Nukiću, povratniku u bratunačko mjesto Buljim, koji više od 10 godina po srebreničkim šumama traga za…

Federalna televizija večeras je u centralnom dnevniku, povodom Dana šehida, objavila priču o Ramizu Nukiću, povratniku u bratunačko mjesto Buljim, koji više od 10 godina po srebreničkim šumama traga za kostima žrtava  genocida. Kako je kazao sada ih najviše pronalazi po potocima, a svake godine ih sve teže prepoznati.  – Kupit ću kosti sve dok ih ima, jer to je naš narod. Svaka majka želi da nađe smiraj svome sinu – kazao je Ramiz za Federalnu televiziju.    Nukić je sam preživio srebreničku golgotu, a do sada je pronašao veliki broj posmrtnih ostataka žrtava genocida.  Kako su kazali iz Instituta za nestale osobe BiH, Ramiz je za njih od neprocjenjive vrijednosti, a do sada je pronašao oko 200 tijela.

Ramiz svaki dan pređe oko 40 kilometara u potrazi za ostacima žrtava, a kada pronađe kosti, sakupi ih i javi Institutu.   Pretraživanje Kameničkog Brda, Ravni Buljim i takozvane Bukve, gdje je 1995.godine presječena kolona, koja se kretala prema slobodnoj teritoriji, započeo je 1999.godine kako bi pronašao posmrtne ostatke 17.godišnjeg brata Velida i oca Šahina, od kojih se rastao na ovom mjestu.  Sudbina je htjela da Ramiz preživi, a nakon povratka u svoj rodni kraj da krene u potragu za kostima ubijenih srebreničkih Bošnjaka.  – Kad su nas opkolili tu i kad su zapucali sa svih strana, narod nije znao ni kud će ni šta će. Kad su zapucali, sudbina je htjela da padnem i paprat i tako preživim – dodaje  Ramiz.  Kaže da mu je najteže kada nakon cjelodnevnog traganja, ne uspije pronaći niti jednu kost.  Ne gubi nadu i entuzijazam, iako živi u neimaštini sa osmočlanom porodicom, koju prehranjuje od povremenih poslova u poljoprivredi kojih je sve manje.  – Ako u mjesecu zaradim jednu dnevnicu to je  premija. Ali ako zaradim 30 maraka, a u kući nemam ništa, šta imam od toga – rekao je Ramiz.

Podijeli članak: