SADA SE SVE ZBA: Evo ko podiže zid između Slovenije i Hrvatske!

Vijesti

Na tenderu vlade u Ljubljani za podizanje protivmigrantske ograde posao dobilo preduzeće iz naše države… Prijavilo se pet slovenačkih kompanija, a najpovoljnija – Legi-SGS iz Beograda

SLOVENAČKA vlada posao podizanja protivmigrantske ograde na granici sa Hrvatskom poverila je – srpskoj firmi. Na javnom konkursu Ministarstva za javnu upravu u Ljubljani, se prijavilo  pet slovenačkih preduzeća i jedno iz Beograda, čija je ponuda bila najpovoljnija. Tako će kompanija “Legi-SGS” iz beogradskog naselja Rušanj, kako prenose slovenački mediji, podići četiri kilometara ograde na granici između dve članice Evropske unije.

Beogradska je firma prema navodima ljubljanske televizije POP-TV, spremna da izradi i postavi ogradu za 4,8 miliona evra, dok su ponude slovenačkih konkurenata bile mnogo veće.

“Slovenačka vlada planira da postavi dodatnih 40 kilometara ograde na granici s Hrvatskom, upravo na delovima koji se smatraju rizičnim za ulazak migranata” – pisalisu tamošnji mediji. – Za dobavljača ograde i njeno postavljanje izabrala je preduzeće iz Srbije koje je dalo finansijski najpovoljniju ponudu.

Beogradska firma “Legi-SGS” je ogranak istoimene nemačke kompanije. U Srbiji posluje od 2005. godine, a u vlasništvu je nemačkog državljanina Norberta Lehtenbomera, koji ima 63,25 odsto vlasništva. Ostatak je u rukama srpskog državljanina Sebastijana Babića, koji je i direktor firme u Beogradu.

Srpska firma je registrovana za proizvodnju metalnih konstrukcija i delova konstrukcija. U svom asortimanu imaju i takozvane žilet žice. To je sigurnosna žica sa žiletima napravljena od čelične žice i oštrih sečiva, sa ciljem “odvraćanja od penjanja i preskakanja ograde”.

Kako sam proizvođač tvrdi, ova žica se primenjuje na mestima visokog rizika kao što su aerodromi, zatvori, vojna područja, ili bilo koji prostor ili objekat koji iziskuje efekat odvraćanja i zaštite… Može biti postavljena na vrhu i podnožju ograde, kao i na krovovima.

Slovenija je u vreme velike migrantske krize 2015. godine na oko 30 odsto svoje 670 kilometara duge kopnene granice s Hrvatskom postavila barijere u obliku žilet žice i panelnih ograda koje tamo i sada stoje. U njihovim medijima je bilo više afera oko načina na koji su te ograde urađene.

NA svom sajtu beogradska kompanija “Legi-SGS” piše da se izdvajaju po “profesionalnoj usluzi, specijalnoj tehnologiji i dugogodišnjoj garanciji na njihove visoko kvalitetne proizvode”. Njihovi proizvodi imaju garanciju do 20 godina.

Podijeli članak: