Dok se Putin krije u bunkeru? Ruske porodice šokirane snimcima njihovih vojnika koje su zarobili Ukrajinci: Nismo znali da su u ratu!

Vijesti

Njegova video poruka i objava rata u četvrtak snimljeni su u ponedjeljak.

Da li je ratni huškač i vođa Kremlja Vladimir Putin već pobjegao iz Moskve? Gdje se trenutno nalazi  Vladimir Putin pitanje je koji mnogi postavljaju. Njemački Bild postavio je danas pitanje koje je mnoge uzmenirilo: Je li Putin tamo gdje se Staljin nekada skrivao?

Sa druge strane ukrajinski dužnosnici objavili su desetke videa na kojima su, kako tvrde, zarobljeni ruski vojnici tokom četvrtog dana brutalnih borbi u Ukrajini, navodi britanski The Guardian u tekstu o reakciji obitelji zarobljenog ruskog vojnika na video u kojem se pojavljuje, prenosi Jutarnji list.

U jednom od video snimaka objavljenih tokom nedjelje ujutru na kanalu društvene mreže Telegram pod nazivom “Nađi svoje”, koji je kreiralo ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova, vidno ranjeni vojnik identificirao se kao Leonid Paktišev, zapovjednik snajperske jedinice bazirane u području Rostova.

Telegramov kanal, koji je započeo s emitiranjem u subotu, objavio je brojne video snimke i fotografije zarobljenih ruskih vojnika, što je dovelo do burnih reakcija njihovih ožalošćenih  porodica koje govore da su bile šokirane saznanjem o sudjelovanju njihovih voljenih u invaziji na Ukrajinu.

The Guardian je razgovarao s tri člana porodice koji su potvrdili Paktiševljev identitet i kazali da su bili šokirani i zgroženi kada su, gledajući snimku, shvatili da je njihov voljeni zarobljen.

“Vidjela sam da nije na mreži i bila malo zabrinuta zbog toga. Sada se jako brinem, nisam spavala cijelu noć, moja djeca plaču, naša majka je u kritičnom stanju”, kazala je novinarima The Guardiana.

The Guardian je razgovarao s tri člana porodice koji su potvrdili Paktiševljev identitet i kazali da su bili šokirani i zgroženi kada su, gledajući snimak, shvatili da je njihov voljeni zarobljen. Ukrajinski ministar obrane je organizirao direktnu liniju, call centar, za članove obitelji ruskih vojnika “Vrati se živ iz Ukrajine”. Kijevski Independent objavio je da je zaprimljeno stotine poziva od početka invazije.

Još jedan član porodice zarobljenog Paktiševa koji je tražio da ne bude imenovan, iskazao je ogorčenje zbog mladićeva sudjelovanja u ratu.

“Kako se drugačije osjećati?! Mladići su bačeni kao topovsko meso i što je najvažnije, zašto? Za palaču u Geleždiku?”, kazao je član porodice, eferirajući se na palaču na Crnom moru koju su ruski neovisni novinari povezali s Vladimirom Putinom.

“Pronađi svoje“, kanal društvene mreže Telegram objavio je brojne fotografija ruskih vojnika ubijenih u akciji. Jedan od savjetnika Volodimira Zelenskog, ukrajinskog predsjednika, rekao je u subotu da je oko 3500 ruskih vojnika poginulo ili je ranjeno tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Podijeli članak: