RUSIJA ZAPOČELA PREGOVORE SA NOVIM SAVEZNIKOM: Ovo je Putinov adut od kog Amerika NAJVIŠE STREPI

Vijesti

Do kontakta je došlo u vreme kada se Rusija suočava sa sve većom izolacijom zbog rata u Ukrajini.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Igor Morgulov se sastao sa ambasadorom Severne Koreje u Rusiji s kojim je razgovarao o razvoju bilateralnih odnosa “u kontekstu promena koje se dešavaju na međunarodnoj areni”, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Do kontakta je došlo u vreme kada se Rusija suočava sa sve većom izolacijom zbog rata u Ukrajini, zbog kog su joj uvedene međunarodne sankcije.

Severna Koreja je prošlog meseca okrivila za ukrajinsku krizu “hegemonističku politiku” i samovolju SAD i Zapada, podseća Rojters.

Rusija se suočava i sa najoštrijim mjerama do sada.

Evropska unija E najavila i tri nove mjere: slanje oružja Ukrajini, zabranu emitovanja Russia Today i Sputnika, te zabranu korištenja njihovog zračnog prostora Rusiji.

Reuters donosi pregled sankcija i njihovog efekta na rusku ekonomiju i pojedince.

Isključivanje iz SWIFT-a
EU, SAD, Velika Britanija i Kanada objavile su i da će imovina ruske centralne banke biti zamrznuta. Ova banka ima oko 630 milijardi dolara rezervi.

Washington i njegovi partneri počeli su primjenjivati ono što se naširoko smatralo jednom od najstrožijih sankcija: zabranu bankama da koriste SWIFT – korak koji će spriječiti zajmodavce da provode većinu svojih finansijskih transakcija širom svijeta i, prema izjavi, efektivno obuzdati ruski izvoz i uvoz.
Taj korak, koji će uključivati ograničenja međunarodnih rezervi centralne banke, bit će implementiran u narednim danima, navele su nacije u zajedničkoj izjavi u kojoj su također obećane daljnje akcije.

Nije bilo odmah jasno koje će ruske banke biti uklonjene iz SWIFT-a, ali Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, rekla je da će taj potez osigurati da odabrani budu “isključeni iz međunarodnog finansijskog sistema” na način koji bi “naštetio njihovoj sposobnosti globalnog poslovanja.”

SWIFT koristi više od 11.000 finansijskih institucija u preko 200 zemalja.

Ruska centralna banka JE saopštila da klijenti banaka pod sankcijama neće moći da koriste svoje bankovne kartice van Rusije. Također je rečeno da će biti “nemoguće” koristiti kartice koje su izdale sankcionisane banke za Google Pay ili Apple Pay.

Prošle sedmice, klijenti Sberbanke, ruske državne banke, stajali su u redu ispred filijale u Pragu kako bi podigli svoj novac nakon što je navedena kao jedna od mogućih sankcionisanih institucija.

Sberbanka je privremeno zatvorila svoje filijale u Češkoj, navodeći kao razlog zabrinutost za sigurnost svog osoblja.

Tehnologija
EU je obećala da će uvesti mjere za smanjenje tehnološke pozicije Rusije u ključnim oblastima – od visokotehnoloških komponenti do vrhunskih softvera.

Američko ministarstvo trgovine saopćilo je u četvrtak da provodi izvozne kontrole koje će ozbiljno ograničiti ruski pristup poluprovodnicima, kompjuterima, telekomunikacijama, opremi za sigurnost informacija, laserima i senzorima koji su joj potrebni za održavanje vojnih sposobnosti.

Slične mjere primjenjivane su tokom Hladnog rata, kada su sankcije držale Sovjetski Savez tehnološki nazadnim i ograničavale ekonomski rast.

Osim toga, najveći proizvođači procesora Intel i AMD, obustavit će isporuke u Rusiju, što je potvrdio predstavnik Udruženja ruskih programera i proizvođača elektronike (ARPE).

Podijeli članak: