Rusi strahuju od novog poskupljenja, u marketima borba za hranu! VIDEO

Vijesti

Prema zvaničnim podacima, od kraja prošle sedmice šećer je u Rusiji poskupio za 12,8 posto.

Zbog brojnih sankcija koje su SAD i EU nametnule Rusiji nakon što je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu, prijeti nestašica osnovnih životnih namirnica.

Na društvenoj mreži Twitter pojavio se videosnimak koji je nastao u jednom supermarketu u Rusiji na kojem se kako su kupci pohrlili za šećerom.
Podsjetimo, Rusiji je zbog sankcija ograničeno učešće u međunarodnoj trgovini, mnogi svjetski trgovinski lanci su zatvorili svoje poslovnice, a trenutno stanje će, čini se, tek ostaviti posljedice.

 

Sa druge strane udruga njemačkih trgovaca živežnim namirnicama (BVLH) je apelirala u utorak na potrošače da ne stvaraju zalihe namirnica posebice brašna i suncokretovog ulja.

“Kao i na početku korona-krize potrebno je da mušterije pokazuju solidarnost i kupuju u uobičajenim količinama” kazao je glasnogovornik Savezne udruge trgovaca živežnim namirnicama Christian Boettcher.

Trgovački lanci bilježe pojačane kupovine suncokretovog ulja i brašna od početka ruske invazije na Ukrajinu koja je jedan od najvažnijih proizvođača ovih namirnica. Njemačka 51 posto suncokretovog ulja uvozi iz ove zemlje. Boettcher je rekao kako za sada nema dojave o problemima s opskrbom suncokretovim uljem ili brašnom. On je međutim zaključio kako bi, ako se rat u Ukrajini oduži, to moglo imati utjecaja i na opskrbu ovom namirnicom.

Udruga njemačkih trgovaca je (HDE) nakon početka rata u Ukrajini objasnila kako rat u ovoj zemlji ne bi trebao utjecati na opskrbu živežnim namirnicama.

“Njemačka je, kao i Ukrajina, izvoznik žitarica, mesa i mliječnih proizvoda”  stoji u priopćenju udruge.

Ekonomski analitičari istodobno upozoravaju na to da je rast cijena živežnih namirnica “neminovan” što je potvrdio i ministar poljoprivrede Cem Oezdemir.

Podijeli članak: