RIJEŠIO JE DA OTKRIJE SVOJE NAMJERE! Evo šta znaći Putinova lista neprijateljskih zemalja. One će morati da…

Vijesti

Vlada Ruske Federacije je odobrila listu država koje se zbog uvođenja sankcija prema Moskvi definiraju kao “neprijateljske” prema ovoj državi.

Ovu odluku kabinet ministara je donio nakon ukaza predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji je donesen 5. marta, a prema kojem ruski građani i kompanije koje imaju devizne obaveze prema stranim kreditorima s liste neprijateljskih zemalja mogu svoje obaveze plaćati u rubljama. BiH nije na listi. Države koje Ruska Federacija definira kao neprijateljske su:

Australija
Albanija
Velika Britanija
Države Evropske unije
Island

Kanada
Lihtenštajn
Norveška
Novi Zeland
Monako

Južna Koreja

Singapur
San Marino

Sjedinjene Američke Države
Tajvan
Mikronezija
Ukrajina
Crna Gora
Sjeverna Makedonija
Švicarska
Japan

Premijer Rusije Mihail Mišustin je potpisao  rezoluciju kojom se utvrđuju pravila za transakcije sa stranim kompanijama u režimu sankcija. “Sve transakcije i poslovanje ruskih kompanija s građanima i firmama iz zemalja koje su neprijateljske Rusiji odobrit će komisija vlade za kontrolu stranih investicija”, navodi se.

Prema informacijama iz ruske vlade, glavni cilj ove mjere je da se osigura finansijska stabilnost države u uslovima nametnutih vanjskih sankcija. Podsjetimo, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, države Evropske unije, ali i Sjedinjene Američke Države su uvele niz sankcija Ruskoj Federaciji. Između ostalog, brojne ruske banke isključene su iz SWIFT sistema, a aviokompanijama iz Rusije zabranjen je ulazak na teritoriju zemalja Evropske unije.

Inače, Vladimir Putin  jučer je naredio vladi da sastavi popis zemalja koje su uvele sankcije njegovoj državi i mnogi pretpostavljaju kako će upravo na osnovu ovog spiska Rusija donijeti niz kontramjera prema zapadnim državama. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je jučer novinarima da se Zapad angažovao u ekonomskom razbojništvu protiv Rusije i da će Moskva na to odgovoriti.

Putin je ranije navodio da zapadne sankcije Rusiji nalikuju objavi rata i branio je rusku invaziju na Ukrajinu, rekavši da Moskva treba braniti one koji govore ruski na istoku Ukrajine, kao i svoje interese. Tokom protekle sedmice, zapadne države su pojačale sankcije protiv Rusije u odgovoru na njenu invaziju na Ukrajinu.

Ove mjere su najoštrije od onih nametnutih Iranu 2010. i Sjevernoj Koreji 2013. godine.

Podijeli članak: