RAT U UKRAJINI! Mirovni pregovori: Rusi obećali povlaćenje vojnih aktivnosti oko…

Vijesti

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u obraćanju je na otvaranju sastanka rusko-ukrajinskih pregovaračkih timova poručio kako vjeruje da u pravednom miru nema gubitnika. U Istanbulu je završen je sastanak pregovaračkih delegacija Rusije i Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA). Sastanak je održan u predsjedničkom uredu u Dolmabahčeu.

Ukrajinski pregovarač nakon pregovora rekao je da Kijev želi da vidi osam zemalja, uključujući Tursku, kao garante dogovora.

“U naredne dvije sedmice Ukrajina će nastaviti pregovore sa Rusijom,” dodao je. Šef ruske delegacije ostakao je da bi se predsjednici dvije zemlje mogli sastati kada bude odobren nacrt mirovnog sporazuma.

Rusija je dodatno obećala da će značajno smanjiti vojne aktivnosti na Kijev i grad Černihiv. Ruska delegacija izjavila da su razgovori s ukrajinskom stranom u Istanbulu bili konstruktivni. Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju na otvaranju sastanka rusko-ukrajinskih pregovaračkih timova poručio kako vjeruje da u pravednom miru nema gubitnika.

Izrazio je zadovoljstvo što je ugostio delegacije i dao doprinos njihovim naporima da uspostave mir u tako kritičnom razdoblju.

“Turska je pokazala pošten pristup štiteći prava, zakone, osjetljivost i ruske i ukrajinske strane na svim međunarodnim platformama“, kazao je Erdogan. On je na to još dodao kako je Turkiye spremna biti domaćin mirovnih pregovora između ruskog i ukrajinskog predsjednika.

Do sada je u Bjelorusiji održano nekoliko rundi pregovora između predstavnika Rusije i Ukrajine, a posljednji razgovori su organizovani u formatu videokonferencije 14. marta, ali konkretni rezultati još nisu postignuti. Turska je 10. marta ugostila ruske i ukrajinske ministre vanjskih poslova u Antaliji na jugu zemlje, što je bio sastanak na najvišem nivou dviju strana od početka rata 24. februara. Iako strane nisu uspjele postići dogovor o prekidu vatre, složile su se da nastave pregovore.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Od tada je najmanje 1.151 civil ubijen u Ukrajini, a 1.842 ih je ranjeno, saopštile su Ujedinjene nacije. Istovremeno, prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice više od 3,87 miliona Ukrajinaca je izbjeglo u susjedne države.

Komentari

Podijeli članak: