Rastu napetosti: Azerbajdžanske snage upale u rusku zonu!

Vijesti

Rusija je u subotu optužila Azerbajdžan za kršenje sporazuma o prekidu vatre s Armenijom potpisan nakon rata u Nagorno Karabahu 2020., jer su njegove snage ušle u zonu pod kontrolom ruskih mirovnih snaga i tamo postavile nadzornu postaju.

“Između 24. i 25. marta oružane snage Azerbajdžana prekršile su trilateralni sporazum čelnika Rusije, Azerbajdžana i Armenije ušavši u zonu odgovornosti ruskog kontingenta mirovnih snaga u Nagorno Karabahu”, kaže se u saopćenju ruskog ministarstva odbrane.
Ministarstvo je dodalo da su azerbajdžanske snage postavile nadzornu postaju i izvele četiri napada dronom na snage Nagorno Karabaha u blizini mjesta Faruk,”  prenosi Hina.

Rusko zapovjedništvo kontingenta za održavanje mira poduzima mjere kako bi se riješila situacija … poslan je poziv na povlačenje snaga azerbajdžanskoj strani“, dodaje se između ostalog.

Nakon sukoba između Armenije i Azerbajdžana za kontrolu nad Nagorno Karabahom između septembra i novembra 2020., Azerbajdžan je izašao kao pobjednik, ponovno osvojivši teritorij koji je izgubio u ranijem ratu od 1991. do 1994. Ali mnoga su pitanja ostala neriješena, uključivo pravni status Nagorno Karabaha i Armenaca koji tamo žive.Nagorno Karabah je teritorij većinski naseljen Armencima koji je proglasio nezavisnost a nalazi se unutar teritorija Azerbajdžana.

Sporazumom od 9. novembra 2020. koji su potpisali ruski predsjednik Vladimir Putin i armenski i azerbajdžanski čelnici Nikol Pašinjan i Ilham Alijev, završen je sukob između Armenija i Azerbajdžana koji je trajao šest sedmica.

Moskva je potom rasporedila gotovo 2.000 mirovnih snaga potvrđujući svoju ulogu glavne sile u tom dijelu bivšeg Sovjetskog Saveza gdje i Turska ima rastući utjecaj zahvaljujući savezničkim odnosima s Azerbajdžanom.

Podijeli članak: