Rast cijena hrane i goriva natjerao Albance da izađu na masovne demonstracije dok mi…

Vijesti

Hiljade osoba je demonstriralo u subotu u glavnom gradu Albanije Tirani protiv rasta cijena goriva, koje su za jednu sedmicu porasle za više od 40 posto.

Ovo je četvrti dan masovnih protesta koji su zahvatili nekoliko gradova u Albaniji gdje je prosječna mjesečna plata oko 490 eura.

Već sada niska kupovna moć Albanaca  pogođena je povećanjem cijena zbog destabilizacije tržišta ratom u Ukrajini i sankcijama protiv ruske agresije.

Okupljeni na centralnom trgu Skenderbeg u centru Tirane su izrazili veliko nezadovoljstvo, a povorka je išla do sjedišta vlade gdje su skandirali protiv premijera Edija Rame, javlja Euronews.

Jedna grupa demonstranata protestovala je ispred policijske stanice tražeči oslobađanje desetina ljudi koji su uhapšeni na protestima. Demonstranti su također izašli na ulice u nekoliko drugih gradova, uključujući Ležu na sjeveru, gdje su demonstranti nakratko blokirali saobraćaj na državnom putu.

Litar dizela na pumpama u Albaniji prije ruske invazije 24. februara je koštao 180 leka (1,5 euro), dok danas košta i do 290 leka (2,37 euro).

Podijeli članak: