Putinov uhapšeni saveznik traži da bude razmijenjen za vojnike i civile iz Mariupolja! Oglasila se…

Vijesti

Savjet bezbjednosti Ukrajine je objavio videosnimak uhapšenog Viktora Medvedčuka, najbližeg saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, u kojem on traži da bude razmijenjen za ukrajinske vojnike i civile iz Mariupolja.

Bivši ukrajinski poslanik iz stranke Opoziciona platforma – Za život uhapšen je prošle sedmice, a Kijev je Moskvi ponudio razmjenu. Međutim, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je to odbio negirajući bilo kakve veze predsjednika Rusije sa ovim političarom iz Ukrajine. Međutim, mediji pišu da je Putin kumski povezan sa ovim proruskim političarom, odnosno da je kum njegovoj kćerci. Kasnije je Peskov kazao da Kremlj prati situaciju sa Medvedčukom i da će obavijestiti javnost ukoliko dođe do Putinove reakcije.Sada Medvedčuk lično traži od Putina da ga razmijeni za stanovnike i ukrajinske vojnike iz Mariupolja navodeći kako su ti ljudi u teškom stanju.

“Ja, Viktor Vladimirovič Medvedčuk, želim da se obratim ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom sa zahtjevom da me ukrajinska strana razmijeni za branioce Mariupolja i stanovnike koji su danas tamo”, kazao je Medvedčuk u snimku.
Inače, ovaj političar uhapšen je u oktobru 2021. godine kada je optužen za izdaju i pomaganje terorizma. Prema istražiteljima, on je 2014. godine u dosluhu sa rukovodstvom Ukrajine organizovao isporuku ugla sa teritorije Donbasa koji ne kontroliše Kijev.

Od hapšenja on je bio u kućnom pritvoru, ali je nestao krajem februara, nakon izbijanja rata. Uhapšen je ponovo 12. aprila.

Podijeli članak: