Putin žestoko reagirao kad mu je Macron spomenuo Mariupolj, evo detalja razgovora!

Vijesti

Ruski predsjednik Vladimir Putin je kazao da će granatiranje opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja prestati tek kada se ukrajinske trupe u tom gradu koje je nazvao nacionalističkim militantima, ne predaju.

Putin je to komentirao tijekom sat vremena dugog telefonskog razgovora s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u utorak navečer, stoji u priopćenju Kremlja. No francuski dužnosnici kazali su da je ruski čelnik ipak pristao razmotriti planove za evakuaciju civila iz grada.

“Dužnosnici Elizejske palače nazvali su situaciju u gradu katastrofalnom i dodali da “civilno stanovništvo mora biti zaštićeno i mora napustiti grad ako to želi”. Poručili su još da stanovnici moraju imati pristup pomoći u hrani, vodi i lijekovima koji su im potrebni, prenosi BBC.

“Humanitarna situacija povezana je s opsadom grada ruskih oružanih snaga”, naveli su iz ureda francuskog predsjednika. Francuska je predstavila Putinu plan za evakuaciju grada, sastavljen u suradnji s Turskom, Grčkom i nekoliko humanitarnih skupina, za koji je Putin rekao da će ga razmotriti.

Ruski dužnosnici naveli su da je Putin rekao francuskom čelniku da “kako bi se riješila teška humanitarna situacija u ovom gradu, ukrajinski nacionalistički militanti moraju prestati pružati otpor i položiti oružje”.

U priopćenju iz Kremlja se dodaje da je Putin Macronu dao “detaljne informacije o mjerama koje je ruska vojska poduzela kako bi pružila hitnu humanitarnu pomoć i osigurala sigurnu evakuaciju civila” iz opkoljenog grada na jugoistoku zemlje.

 

Podijeli članak: