PUTIN ZACRTAO CILJ: Ovo je datum do kada planira da IZBORI POBEDU!

Vijesti

Rusija je revidirala svoju ukrajinsku ratnu strategiju kako bi se usredsredila na preuzimanje kontrole nad Donbasom i drugim regijama u istočnoj Ukrajini s ciljanim datumom početkom maja, najnovije su procene američkih obaveštajnih službi.

Više od mesec dana nakon rata, ruske kopnene snage nisu bile u stanju zadržati kontrolu nad područjima na kojima su se borile, tako piše CNN. Ruski predsednik Vladimir Putin je pod pritiskom da pokaže da može da izbori pobedu, a istočna Ukrajina je mesto gde će to najverovatnije postići, govore američki zvaničnici. Prema njihovim tvrdnjama, podaci koje su presrele američke tajne službe sugerišu da je Putin usredsređen na 9. maj, ruski “Dan pobede”.

Važan datum

9. maja je istaknuti praznik u ruskom kalendaru, dan na koji zemlja obeležava nacističku predaju u Drugom svetskom ratu velikom paradom vojnika i oružja preko Crvenog trga ispred Kremlja. Zvaničnici kažu da Putin tog dana želi da proslavi neku vrstu pobede u svom ratu.

“Putin će imati pobedničku paradu 9. maja bez obzira na status rata ili mirovnih pregovora” kazao je jedan evropski obrambeni zvaničnik.

Ipak, američki i evropski zvaničnici dodaju da nikakvi rokovi koje bi Moskva mogla da postavi ne menjaju stvarnost i da se čini da se Rusija priprema za mogućnost produženog sukoba.

Evropski diplomata je naglasio da se Putin sprema za “dugi, razvučeni rat u čečenskom stilu, jer on, u određenoj meri, nema drugih opcija”.

Zašto baš maj?

Iza majskog roka stoji nekoliko razloga, kažu zvaničnici. Kako zimsko smrzavanje prestaje i tlo omekšava, teškim ruskim kopnenim jedinicama biće teže da manevrišu, što znači da je od vitalnog značaja da te snage što pre stignu na svoje mesto, ocenjuju američki obaveštajci. Borci s ruskom podrškom takođe su već godinama u toj regiji. Regija Donbas u istočnoj Ukrajini mesto je gde su ruske separatističke snage preuzele kontrolu 2014. godine.

Ukrajinski zvaničnici takođe su javno ukazali na taj datum.

“Uoči 9. maja, Putin je postavio za cilj pobedničku paradu za ovaj rat” kazao je u četvrtak sekretar ukrajinskog Saveta bezbednosti Oleksij Danilov.

SAD takođe ocenjuje da se Putin sada sprema, prvi put, imenovati generalnog zapovednika rata kako bi postigao veće ruske uspehe, izjavila su dva američka zvaničnika. SAD veruje da će Putin verovatno imenovati generala koji je bio u južnom delu Ukrajine jer je to mesto gde su Rusi uspeli u svojim ciljevima.

Podijeli članak: