Putin postavio uslove Kijevu za prekid vojnih operacija. Ovo mu niko neće…

Vijesti

“Moskva je spremna pregovarati o uslovima prekida vatre s Kijevom” kazao je sekretar Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema Peskovu, ruski predsjednik Vladimir Putin je izrazio  spremnost da se uključi u razgovore sa svojim ukrajinskim kolegom, s naglaskom na dobivanju garancija neutralnog statusa i obećanja da neće imati oružje na svojoj teritoriji. Riječ je o slovima koji bi, prema Peskovu, omogućili postizanje demilitarizacije i “denacifikacije” Ukrajine, te eliminirali ono što Rusija trenutno smatra prijetnjom sigurnosti svoje države i naroda.

“Predsjednik je formulirao svoju viziju onoga što možemo očekivati od Ukrajine kako bi se riješili problemi takozvane ‘crvene linije’. To je neutralan status i to je odbijanje raspoređivanja oružja”, kazao je Peskov.

Peskov je na to još dodao da će Putin odrediti vrijeme pregovora, ali je dao garancije da će se Rusija angažirati samo “ako je vodstvo Ukrajine spremno razgovarati o tome”.

“Operacija ima svoje ciljeve – oni se moraju postići. Predsjednik je kazao da su sve odluke donesene i da će ciljevi biti postignuti”, nastavio je Peskov, sugerirajući da bi, ako Kijev pristane ispuniti zahtjeve, sadašnji vojni napad na Ukrajinu mogao biti prekinut.

U ranim jutarnjim satima u četvrtak, Putin je pokrenuo napad na Ukrajinu, s navodnim ciljem “osiguranja mira” u otcijepljenim Narodnim republikama Donjeck i Lugansk u regiji Donbas. Ova peracija je postala napad punih razmjera, s ukrajinskim aerodromima, vojnim bazama i gradovima, uključujući glavni grad Kijev, koji su oštećeni u udarima u pokušaju Rusije da osakati bilo kakav ukrajinski vojni odgovor.

Podijeli članak: