Putin ima rak i zato ga u stopu prati specijalista štitnjače? Oglasio se i glasnogovornik!

Vijesti

Zapadni obavještajni izvori prije dvije sedmice objavili su informacije o tome da ruski predsjednik Vladimir Putin ima rak, Parkinsonovu bolest ili demenciju. ‘Odalo’ ga je tada naduto lice i vrat što bi mogla biti nuspojava korištenja steroida ili hormonske terapije nakon raka.

Sve priče o Putinovoj bolesti danas je negirao glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. On je putem ruskog medija Pravda poručio kako su priče o Putinovoj bolesti neistinite, kao i navodni izvještaji da je bio na operacijama.

Sve su to laži i fikcije”, poručio je Peskov.

Neovisni ruski medij Project media, čiji je sadržaj blokiran u Rusiji,je  objavio fotografije na kojima je Putin u društvu Jevgenija Selivanova, doktora moskovske Centralne bolnice. Selivanov je vrhunski onkološki stručnjak koji se specijalizirao za rak štitnjače, a Daily Mail piše kako je Putina posjetio čak 35 puta u njegovoj omiljenoj rezidenciji u Sočiju. Britanski tabloid piše da je doktor proveo uz Putina 282 dana.


Putin je još 2020. pokazao zanimanje za rak štitnjače. Posjetio je tada šefa Nacionalnog medicinskog istraživačkog centra za endokrinologiju, Ivana Dedova, gdje radi i njegova najstarija kći Marija.

Dedov je predsjedniku ispričao o visokoj učestalosti raka štitnjače i govorio o novom hormonskom lijeku koji se bori protiv metastaza nakon operacije, piše Daily Mail, a prenosi Jutarnji.

Pet puta “nestajao” iz javnosti
Do sada je Putin pet puta ‘nestao’ zbog medicinskih razloga čiji detalji nisu bili poznati javnosti. Prvi put 2012. u novembru otkazao je sve poslovne obaveze i putovanja.Drugi put se to dogodilo u martu 2015. kada se od 5. do 15. nije pojavljivao u javnosti. Tada su svi unaprijed snimljeni događaji prikazani kao da su uživo. Dvije godine kasnije, u augustu, Putin je na sedam dana posjetio Abhaziju i Sochi, dok je on bio nedostupan za javnost. I tada su u Kremlju iskoristili ranije snimke i ‘maskirali’ ih kao sastanke uživo.

U februaru 2018. tokom predsjedničke kampanje otkazao je sve javne događaje. Službeno obrazloženje je bilo “predsjednik je imao prehladu”. Prošle godine, u septembru, Putin je proveo dvije sedmice u samoizolaciji te je sve sastanke imao video linkom.

Podijeli članak: