“Pustit ćemo ih da se smrznu ove zime, a zatim će postati razgovorljiviji” Putinove ucjene Europi nisu od jučer! Poskupit će skoro sve!

Vijesti

Bosna i Hercegovina se snabdijeva isključivo plinom iz Ruske Federacije. Pošto plin u BiH dolazi Turskim tokom, snabdijevanje nije ugoženo krizom između Rusije i Ukrajine, te smo mišljenja da će snabdijevanje i dalje biti normalno.Iz tog preduzeća ističu da “ukoliko situacija u odnosima Rusije i Ukrajine eskalira još više, moguće je povećanje cijene plina prvo za berzanske kupce, a onda, u znatno manjem obimu i za kupce koji plin kupuju po osnovu dugogodišnjih ugovora kao što je kod nas slučaj”.

“Za sada nemamo nikakvih naznaka te vrste, a postojeća cijena do 31. marta ove godine ostaje ista“, istakli su iz Energoinvesta d.d. Sarajevo.

CIJENE zemnog plina u Europi divljaju već sedmicama. Samo prošle srijede cijena je skočila više od 25 posto. Od početka godine cijene su na nizozemskoj plinskoj burzi TTF hub, koja je referentno mjerilo (benchmark) za europske cijene plina, skočile vrtoglavih 350%. U rujnu je prosječna cijena plina za europske potrošače porasla 17%.

Nakon što je 5. listopada dosegla rekordnu razinu od 116 eura po megavatsatu (MWh), cijena plina  po TTF hubu je u posljednjih nekoliko dana pala na “samo” 91 euro – prije svega, čini se, zbog poruke ruskog predsjednika Vladimira Putina da će Rusija pojačati svoje isporuke plina Europi.

No, da je ovo i dalje alarmantno visoka cijena, najbolje govori podatak da je ona prije točno godinu dana iznosila manje od 14 eura i da sve do lipnja ove godine nije prelazila 30 eura.

“Nevjerojatno je ovo što gledamo. Totalna ludost”, rekao je jedan trgovac plinom za Guardian.

Za europske vlade i plinske dobavljače, ali i potrošače, bilo tvrtke ili građane, ovo je znak za uzbunu, s režijama koje već rastu u nekim zemljama. A sezona grijanja je tek počela i zima tek dolazi. U Velikoj Britaniji su predstavnici čelične, kemijske i industrije gnojiva zatražili pomoć od vlade kako bi bili sigurni da će njihovi pogoni moći nastaviti raditi preko zime.

“Postoji zabrinutost da će poskupljenje plina dovesti u opasnost oporavak europskog gospodarstva nakon pandemije”, kazao je Henning Gloystein iz konzultantske kompanije Eurasia Group za CNN.

No za Putina, koji je ovaj mjesec napunio 69 godina, ovo je došlo kao svojevrsni rođendanski dar, piše New York Times. Iako je on prošle srijede najavio povećanje isporuke, svalio je odgovornost na europske zemlje čija se “politika sastojala od izlaska iz dugoročnih ugovora”, odnosno na kupovinu na licu mjesta umjesto na dugoročne narudžbe.

“Pogriješili su”, zaključio je zajedljivo ruski predsjednik.

“Pustit ćemo ih da se smrznu ove zime, a zatim će postati razgovorljiviji” Putinove ucjene Europe isporukom plina, naravno, nisu od jučer – u siječnju 2009. ruski prekid dotoka plina preko Ukrajine, zbog spora s tom zemljom oko cijena, dugova i provizija, izazvao je nestašice plina u nizu europskih zemalja, uključujući susjednu Hrvatsku. Situacija se dodatno zakomplicirala izbijanjem građanskog rata u Ukrajini i ruskom aneksijom Krima te zapadnim sankcijama koje su uslijedile. Ruski plinski gigant Gazprom krenuo je u postupno smanjivanje opskrbe plinom kroz ukrajinski plinovod, gradeći u isto vrijeme alternativne plinovode Sjeverni tok 1 i 2, kao i Južni tok, koji je obustavljen i zamijenjen sličnim, Turskim tokom.

Europa zbog toga već godinama pokušava smanjiti svoju rizičnu ovisnost o ruskom plinu i diverzificirati svoju opskrbu energijom, bilo ulaganjem u zelene izvore električne energije ili povećanim uvozom američkog ukapljenog prirodnog plina (LNG) – u tu svrhu je, na kraju krajeva, izgrađen i plutajući LNG terminal u Omišlju.

Moskva je to vidjela kao prijetnju vlastitoj ekonomiji, koja velikim dijelom počiva na izvozu nafte i plina. Stoga sada Putin može trljati ruke jer Europa još jednom mora gledati na istok u nadi da će Rusija “odvrnuti ventil” i napuniti rekordno niske zalihe plina na Starom kontinentu.

 

 

Podijeli članak: