PROKLETSTVO SELA U SRBIJI: Priča o ovom mjestu obišla je region !!!

Vijesti

Maleno mjesto pored Smedereva, već dva vijeka nosi naziv “Udovice”, u njemu sada ima u proseku 170 žena na 2.000 stanovnika.  Iako se ovo malo mjesto trudi da bude prepoznatljivo po voćarstvu i dobroj poljoprivredi, i dalje su autentični samo po jednoj stvari vjerovali ili ne –” broju udovica”.
Do sada postoji čak nekoliko teorija o ovom misterioznom mjestu u Srbiji, tako piše Telegraf.

  • Po jednom predanju, ovde je postojalo selo Podgorica, iz koga je Zmaj despot Vuk, da bi kaznio seljake koji su prikrili Alibega, pokupio 60-70 seljaka i pogubio ih. Kako su tada u selu mnoge žene udovice, selo je zbog toga   prozvano Udovice.
  • Prema drugom predanju, je postojala jedna žena koju su mještani zvali Udovica, i kod nje su svi išli na pečenje, i tako je ostalo ime sela Udovice.

Ovo mjesto je prepoznatljivo po još jednoj stvari ” najbolje uređenim grobljima”. Od 27 sela koliko ima opština Smederevo, mjesto Udovice ima najbolja groblja.

“Nedavno nas je pohvalila i gradonačelnica, groblje sami održavamo, pa smo ponosni što je naše među najbolje uređenim”  kazao je zamjenik predsjednika mjesne zajednice Udovice, Goran Udovičić.

Stari ljudi govore  da današnje Udovice nisu na mjestu na kome je bilo selo Podgorica, već između stare Podgorice i današnjih Udovica, gdje je postojao manastir koji se zvao Kokora. Danas se tu vide tragovi temelja, kao i tragovi groblja koje je bilo pored manastira.

Tu je danas izvor Zmajevac.

Iako je od predanja o nastanku imena sela prošlo dosta vremena, ovo selo i dalje prati ista karma a to su  udovice.

Danas u selu ima 170 udovica, dok u selu živi oko 2000 stanovnika.

Dnevniavaz/Carsija

 

Podijeli članak: