Profesori se okrenuli protiv kolege: Napravio je dijete svojoj učenici!

Vijesti

Profesor historije (30) je zaposlen  u Ekonomsko-turističkoj školi Karlovac, no tek iz trećeg pokušaja…. Naime, u prva dva nije dobio potrebnu podršku članova Školskog odbora, za što su potrebna četiri većinska glasa.

Podršku mu je uskratilo nekoliko profesora – Jasminka Bertoti, Marina Polovina i Vladimir Valić, iako je direktorica Lidija Mikšić otvoreno zagovarala da baš on bude zaposlen. Navedene kolege su iznijeli informacije kako je profesor u vezi s jednom učenicom škole te da nosi njegovo dijete, tako piše Jutarnji…

To je izjavila predsjednica Školskog odbora Jasminka Bertoti. Kako govori, profesor bi svojim učenicima trebao biti dobar uzor. Kolega Valić smatra kako se radi o ponašanju koje je u suprotnosti s etičkim kodeksom, dok profesorica Polovina takvo što smatra neprimjerenim.

Međutim, niko od njih ne može sa sigurnošću tvrditi kako je učenica te škole zaista zatrudnjela s profesorom, pogotovo zato što njih oboje demantiraju tu tvrdnju… Direktorica Mikšić smatra da je to dovoljno da inzistira na zapošljavanju mladog profesora te da bi sve drugo bilo miješanje u njegov privatni život…Troje profesora ni u jednom od tri glasanja nije dalo podršku kolegi, ali je izabran kao najbolji kandidat zbog ostalih članova Školskog odbora. Od preostala četiri člana,je  troje predstavnika osnivača (Karlovačke županije), HDZ-ovci Marijana Pavičić, Ines Streljak i Bruno Dujmović, a četvrta je predstavnica roditelja Jasminka Rožić.

U prva dva navrata na sastancima nedostajao je po jedan član pa profesor nije uspio dobiti glas koji mu je trebao. U trećem pokušaju ipak su se pojavili svi pa je uspio dobiti četiri glasa od sedam. Na konkursu prije toga javilo se osmero, odnosno petero kandidata s jednakim referencijama, a neki i s položenim stručnim ispitom koji on još nije položio. No, on je ipak odabran za to radno mjesto.

Zaposlen je kao pomoćnik u nastavi

“Nije bilo pogodovanja profesoru, pogotovo ne političkog. On ima položen ispit za pomoćnika u nastavi, a u toku je rješavanje stručnog ispita. Zaposlen je kao pomoćnik u nastavi, 35 sati sedmično, a iste je poslove radio i prošle školske godine. Od početka školske godine izvodi nastavu u 1.c razredu i s tim satima ima puno radno vrijeme… Prije je radio u našoj školi na zamjeni i njegovim sam radom bila zadovoljna” kazala  je direktorica Lidija Mikšić.

Kaže kako informacija o trudnoći nije lako provjerljiva.

“Učenica pohađa 4. razred naše škole i budući da je jedan razred ponavljala, starija je godinu dana od svoje generacije maturanata. Profesor predaje dva sata u prvom razredu, dakle nisu u doticaju kao profesor-učenik” kazala je direktorica.

Mikšić smatra kako ne treba zadirati u ničiji privatni život, posebno zato jer je učenica bila punoljetna kad je zatrudnjela te ima pravo samostalno odlučivati o svojem životu…

” To smatra i većina u Školskom odboru “ govori direktorica te naglašava kako će čin smatrati neprimjerenim tek ako se ‘dokaže na bilo koji način da su spomenute informacije istinite’…. Stav osnivača škole, odnosno Karlovačke županije, isti je kao direktoricin. Reporteri Jutarnjeg razgovarali su s profesorom, kojeg je zanimalo ko je dao tu informaciju. Složio se s direktoricom koja je rekla kako je to zadiranje u privatnost.

” Uplitanje u privatnu sferu života je nemoralno i nečasno. Ako želite o nečemu pisati, pišite o dječaku kojemu sam asistent “ kazao je mladi profesor.

“Sve je to rekla-kazala. Da bih bila sigurna, ja bih trebala tražiti DNK analizu. Ona mi je rekla da je zatrudnjela s bivšim dečkom, a ja ne mogu zadirati u tuđi život i tuđu intimu. Možda je istina, a možda i nije, vrijeme će pokazati. Napišite da je moj stav da je sve učinjeno prema zakonu” kazala  je direktorica Mikšić.

Profesor i učenica snimljeni na sajmu vjenčanja

Nije se predomislila ni nakon što je vidjela fotografije profesora i učenice snimljene na sajmu vjenčanja u jednom karlovačkom restoranu… Učenik i profesorica  su učestvovali  u raznim nagradnim igrama, no profesor govori kako se radi o fotomontaži.

Porodica učenice kaže da nema ništa protiv veze.

“Što ja imam i što vi imate s tim? Ja nemam ništa protiv toga” kazao je muškarac koji nije želio potvrditi da je otac učenice…

 

(Izvor: Avaz.ba)

Podijeli članak: